Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större polisiära händelser i Kronoberg eller Kalmar län.
I Malmö inträffade två sprängningar, en av dem utanför en stängd nattklubb.
Publicerad 11 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Första larmet om en explosion kom strax efter klockan 02 från en trappuppgång i Rosengård. Den andra kom en dryg timme senare från Adelgatan i centrala Malmö, utanför en nattklubb, som var stängd vid tillfället.

Annons

– Det är ett antal uppringare, rätt många på den första och kanske några färre på den andra. Det har ju exploderat någonting på båda ställena. Platserna är avspärrade och nationella bombskyddet och kriminaltekniker håller på på den första, och har påbörjat på den andra, säger Tommy Bengtsson vid polisen.

Bilder från platserna visar på omfattade skador vid entréerna. Polisen vet inte vad som ligger bakom händelserna. Ingen person ska ha kommit till skada vid explosionerna. (TT)

En man har gripits på en ort i Helsingborgs kommun efter ett bråk mellan två män. Den gripne misstänktes inledningsvis för synnerligen grov misshandel, något som sedan ändrades till mordförsök.

– Den gemensamma nämnaren mellan dem är att de är grannar, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

Han säger att den misshandlade mannen, som fördes till sjukhus i ambulans, själv ringde och larmade polisen om misshandeln. Han är enligt polisen i 35-årsåldern.

Den gripne mannen är i 70-årsåldern. Det är oklart vilka skador målsägande har fått och om något tillhygge använts vid misshandeln. (TT)

Världen

Stöld av timmer för miljardbelopp har utlöst en djup politisk kris i Gabon.

En ny regering med tio färre ministrar presenterades på måndagen sedan president Ali Bongo i sitt första tv-sända tal efter en tids vård i Marocko begärt en regeringsombildning.

I februari och mars hittade och beslagtog myndigheterna 392 containrar med 5 000 kubikmeter illegalt avverkat fridlyst rosenträ hos kinesiska bolag i hamnen i Owendo. Värdet på virket har uppskattats till mellan 2,3 och 7,4 miljarder kronor. Men i slutet av april var plötsligt 353 av containrarna borta.

Annons

Omkring 200 av de stulna containrarna återfanns senare. (TT)

Israels hårt prövade premiärminister Benjamin Netanyahu, som nyligen tvingades utlysa nyval efter att ha misslyckats med att bilda en koalitionsregering, kommer att infinna sig i rätten i oktober.

– Vi kommer att vara där, meddelade Netanyahus familjeadvokat på måndagen, sedan åklagare avslagit premiärministerns begäran om att skjuta upp förhandlingarna.

Netanyahu anklagas för korruption i form av mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Bland annat misstänks han ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom. Själv har Netanyahu brännmärkt anklagelserna som "en häxjakt". (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons