Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt mordbrand på skola i Uppvidinge kommun. Kvinna utsatt för våldtäktsförsök i Växjö.
Två mopedbränder i Söderåkra.
Publicerad 7 juni 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Vid 01.30-tiden på natten till fredagen ska en kvinna i 20-årsåldern ha blivit överfallen utomhus i de södra delarna av Teleborg i natt.

Annons

– Hon var på väg hem när en man överföll henne bakifrån. Gärningspersonen har flytt från platsen innan patrull kommer dit, säger Sofie Särbring, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen rubricerar händelsen som försök till våldtäkt. Kvinnan fördes till Centrallasarettet Växjö i ambulans.

– Det är oklart skadeläge i nuläget, säger Särbring tidigt på fredagsmorgonen.

Polisen tar gärna emot tips från personer som kan ha sett något.

Sent på torsdagskvällen kom larm om rökutveckling från Älghultsskolan i Uppvidinge kommun.

SOS Alarm fick uppgiften klockan 23.43 och bekräftade att det brann i skolan. Ett flertal brandbilar skickades dit liksom polis.

Klockan 00.30 ska fem fordon vara framme och ett sjätte vara på väg, enligt SOS Alarms händelseinformation.

– Branden är släckt sedan en god stund tillbaka. Den var ganska snabbt åtgärdad. Nu håller vi på med restvärde, säger Per Pettersson, räddningsledare vid Räddningstjänsten östra Kronoberg, strax efter klockan 01.30.

Det har brunnit i ett kontorsrum, berättar han.

– En begränsad brand i papper och annat. Det har inte riktigt gått in i konstruktionen.

Annons

Själva branden ska ha varit släckt strax före klockan 00.30. Räddningstjänst från Alstermo, Lenhovda och Åseda har arbetat vid brandplatsen. Personal från Kosta larmades, men kunde vända tillbaka.

Ambulanspersonal har också varit på plats, men kunnat vända tillbaka utan att ta med sig någon person. Ingen person ska ha skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och stöld genom inbrott.

– Det är oklart vad som har tillgripits i nuläget. Man har tagit sig in i skolbyggnaden via ett fönster och som det synes gjort upp en hög med papper och tänt fyr på den, säger Sofie Särbring, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Kalmar län

Under natten till fredagen ska två mopeder ha brunnit i Söderåkra. Med kort mellanrum.

En person som slog larm ska ha sett flera personer tända eld på en moped och sedan sticka från platsen, mellan Spårvägen och Anemonvägen, uppger Trygghets- och larmcentralen i Kalmar (TLC).

Larmet kom klockan 03.49. Mopedbranden ska ha spridit sig så att det brann i gräset när räddningstjänsten kom fram. Personalen kunde dock släcka snabbt. Mopeden ska ha stått under ett träd, enligt polisen.

Men bara en dryg halvtimme senare, klockan 04.25, kom ett nytt larm om brand utomhus i Söderåkra. Den här gången vid Söderåkra skola i andra änden av samhället.

Enligt de första uppgifterna brann det i en gångtunnel. Och även där visade det sig att en moped brann, enligt TLC.

Annons

Den släcktes av räddningstjänsten som sedan lät polisen ta över fallet. Polisen gör anmälningar om skadegörelse genom brand i båda fallen.

– Det är två anlagda bränder på moped. Man försöker att skaffa sig en uppfattning om ifall det går att identifiera de här mopederna och hitta ägare till dem. Det är oklart om de är tillgripna under natten, säger Anette Norrsén, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Sverige

En tom lägenhet i Slottsstaden i Malmö ska ha utsatts för skottlossning på natten till fredagen. Polisen larmades klockan 01.38. Flera personer ska ha hört höga smällar.

Området spärrades av och undersöktes av kriminaltekniker och hund. Ingen person ska ha skadats fysiskt.

Senare under natten kunde polisen gripa två personer. Avspärrningarna har nu tagits bort.

Två personer ska ha rånat en restaurang på Föreningsgatan i Malmö sent på torsdagskvällen.

Polisen larmades om händelsen klockan 22.33. Gärningspersonerna ska ha tvingat till sig kontanter med hjälp av kniv och sedan stuckit från platsen.

En person har förts till sjukhus med skärskador, enligt polisen.

Vid midnatt är ingen person gripen eller misstänkt.

Annons

Den sopbrand som rasade på ett återvinningsuppslag i Vilsta industrimområde i Eskilstuna på torsdagskvällen är under kontroll.

– Vi håller på att lägga på sand och bevakar, det är väldigt statiskt, säger Johan Gustavsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

En varning för kraftig rök ligger kvar, då det fortfarande är mycket rökutveckling som kan påverka omgivningen. (TT)

Polisens bombtekniker är på plats på Hisingen i Göteborg, efter att någonting exploderat utomhus. Larmet kom strax före klockan 02.

– Vi har spärrat av ett område där det detonerat, säger Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen har inga uppgifter om att någon människa ska ha skadats i explosionen. Däremot ska en parkerad bil ha fått skador. (TT)

Världen

Australisk polis har beslagtagit 1,6 ton metamfetamin och 37 kilo heroin gömt i högtalare som skickats från Thailand, uppger myndigheterna.

– Det här är det största beslag av "meth" som vi någonsin sett i landet, säger Craig Palmer vid gränspolisen.

Enligt Palmer har de beslagtagna drogerna ett gatuvärde på omkring 1,2 miljarder australiska dollar, motsvarande över sju miljarder kronor. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons