1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man rånad och hotad med kniv på Öland.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

En ung man ska ha blivit rånad och hotad med kniv i centrala Borgholm på söndagskvällen.

Brottsoffret ringde själv polisen vid 22.20 på söndagen. Han berättar för polisen att han blivit utsatt för ett rån på Markgatan. Två maskerad gärningsmän ska ha hotat honom och tvingat ifrån honom en mobiltelefon och ett par hörlurar. En av gärningsmännen ska även ha varit beväpnad med någon form av kniv.

– Vi har haft en patrull på plats som har genomfört förhör med målsägande. Vi får fortsätta under dagen här och se om det finns några vittnen eller liknade, säger P-O Jansson, inre befäl vid polisen i Kalmar på måndagsmorgonen.

Den unge mannen har inte fått några fysiska skador vid rånet. Polisen har tidigt på måndagen ingen gripen eller misstänkt.

I övrigt har det varit en lugn natt i såväl Kronoberg som Kalmar län, meddelar polisen.

Två män är gripna misstänkta för en stöld i Sävsjö kommun under natten. Vid tre-tiden fick polisen in samtal om två personer som setts länsa en container på en återvinningscentral. Bilen som de två lämnade i kunde stoppas av polisen och männen greps. i Bilen hittade polisen ett tusental tomburkar.

Två personer fördes till sjukhus efter en singelolycka i Jönköping under natten. Föraren av en personbil har kört in i ett träd och misstänks för vårdslöshet i trafik.

SVERIGE

Polisen i Skövde hade en biljakt sent på söndagen, som beskrivs som dramatisk. Jakten började efter ett butiksinbrott när väktare fick syn på flyktfordonet.

Polisen försökte flera gånger stoppa fordonet, men misslyckades.

– Han har försökt komma ifrån oss, men det är inga högre hastigheter. Men det har ju gått över trädgårdar och gångvägar och liknande, säger Johan Walfridsson, stationsbefäl vid polisen.

Till slut lyckas polisen stänga in fordonet med hjälp av flera polisbilar och den misstänkte gärningsmannen kunde gripas.

Under jakten har det blivit skador på såväl polisbilar som flyktfordonet och längs med vägen de fot.

– Vi är tacksamma att ingen har blivit skadad, varken allmänhet eller gärningsman eller någon polis. Utan det är materiella skador, säger Johan Walfridsson.

Den gripne är misstänkt för stöld genom inbrott, vårdslöshet i trafik samt drograttfylleri. Han anhölls under natten.

Hur mycket bör de skyldiga betala i skadestånd om en film olovligen gjorts tillgänglig på nätet? Det väntas Högsta domstolen ge svar på i en vägledande dom i dag. Målet handlar om piratsajten Dreamfilm.

I Göta hovrätt dömdes fyra män att betala sammanlagt över fyra miljoner kronor för en enda film som illegalt lagts ut via nätet. Som helhet gällde domen betydligt fler filmer, men Svensk Filmindustri (SF) hade bara begärt skadestånd för en film i deckarserien om Maria Wern.

– Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan, sade Henrik Pontén i Rättighetsalliansen vid hovrättsdomen för snart ett år sedan.

Nu får vi veta hur Högsta domstolen ser på saken.

Filmerna gjordes tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Åtalet om Dreamfilm väcktes 2016. (TT)

VÄRLDEN

Israel har slagit till mot iranska mål i Syrien, uppger israelisk militär, och varnar samtidigt syriska styrkor för att attackera landets territorium eller styrkor. Enligt uttalandet riktar sig attacken mot specialstyrkan Quds, som ansvarar för iranska revolutionsgardets insatser i utlandet.

Attacken kommer några timmar efter att Israel uppgav att man slagit ut en raket som avfyrats från syriskt territorium vid Golanhöjderna. Armén säger att skidanläggningen i Hermonberget kommer att hållas stängd i dag.

Syriska statliga nyhetsbyrån Sana uppger att Israel genomfört en intensiv attack genom flera vågor av kryssningsrobotar, men att landets luftförsvar skjutit ned de flesta fientliga mål.

Vittnen i Damaskus uppger att man hört höga explosioner under mer än en timme. (TT)

Regissören bakom "Toy story", "Hitta Nemo" och "Ratatouille" lämnar Disney Pixar – efter 25 år, skriver NME.

Lee Unkrich är ett av de stora namnen inom animerad film och har Oscarsbelönats för filmerna "Toy story 3" från 2010 och "Coco" från 2017. Nu säger han upp sig från sitt arbete för att spendera "mycket välbehövlig tid med familjen och ägna sig åt intressen som länge varit åsidosatta".

"Jag säger ofta till människor att det värsta med att jobba på Pixar är att jag aldrig får se de nya Pixarfilmerna utan att känna till allt om dem. Det kommer dröja många år tills jag får den chansen, men jag ser fram emot det", skriver Unkrich i ett hyllningsbrev till filmstudion på Twitter. (TT)

Tio soldater dödades och minst 25 personer skadades i en attack mot en FN-bas i Aguelhok i Kidalregionen nordöstra Mali.

Attacken inträffade tidigt på söndagsmorgonen och dödsoffren var soldater från Tchad, enligt FN. Enligt en diplomatkälla i landet dödades också flera av personerna som gick till attack.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande vad han kallar en "komplex attack".

De svenska styrkorna i Mali är stationerade utanför Timbuktu, över 50 mil sydväst om Aguelhok. (TT)

Läs mer

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Begravningar

Britt Hansson

I S:t Elavi Kapell, Borgholm, har begravningsceremoni hållits för Britt Hansson.

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Kalmar

Evas Kroppkakor öppnar i gästhamnen: ”Har blivit lite försenat”

Gästhamnen får ny verksamhet – hoppas att vara igång inom 14 dagar.

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.