Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Hundratals strömlösa på Öland.
Publicerad 2 januari 2019
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

För polisen har det varit en lugn natt i både Kalmar och Kronobergs län.

Annons

Kraftiga vindar gör att nästan tusen hushåll på Öland har drabbats av strömavbrott under natten mot onsdagen. Eon har ingen prognos för när strömmen kan tänkas vara åter.

Även 300 hushåll i Västervik fick strömavbrott under natten.

SVERIGE

En man i 60-årsåldern har avlidit av sina skador han ådrog sig i en krock mellan två personbilar på väg 29 i Karlshamn.

Larmet om olyckan kom klockan 22.50 och polis, räddningstjänst och ambulans skickades dit, skriver polisen. En av bilarna hade hamnat i diket. Mannen dödförklarades senare på sjukhus.

Vägen stängdes av efter olyckan och Trafikverket uppmanade trafikanter att välja en annan väg medan räddningsarbetet på platsen pågick. (TT)

Tiotusentals hushåll i Sverige är under natten utan el på grund av den kraftiga stormen Alfrida, som fortsätter rasa.

Öresundsbron är stängd i båda riktningarna och över 97 000 hushåll saknar ström tidigt på morgonen, men siffran ändras snabbt.

Vindarna har varit som starkast över Svealand och Götaland under natten och tidigt på morgonen. I Norrland har vinden avtagit på de flesta håll. På flera andra håll i Sverige har SMHI:s byvindsvarningar tagits bort.

– Klass 2-varningarna för östra Svealand är kvar under morgonen. Även för Gotland är en klass 2-varning kvar och för Öland har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindar, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI till TT vid klockan 05.

Annons

Även om det kommer att vara fortsatt väldigt blåsigt i stora delar av landet är vindarna långsamt avtagande. (TT)

VÄRLDEN

Minst 19 personer har dödats och 35 har skadats i sammandrabbningar mellan jihadister och rebeller i norra Syrien.

Det uppger oppositionella syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som säger att två av de döda var civila.

Striderna ska ha skett mellan jihadistgruppen Tahrir al-Sham mot en allians av rebellgrupper i Aleppoprovinsen. (TT)

Polisen i engelska Manchester har frihetsberövat en 25-årig man misstänkt för att under nyårsaftonen ha attackerat tre personer med kniv. Mannen hålls under den lagstiftning som reglerar psykisk sjukdom, enligt Manchesterpolisen. Samtidigt kvarstår den utredning om terrorbrott som inleddes tidigare under tisdagen. (TT)

Amerikanska gränsvakter sköt tårgas in i Mexiko för att förhindra en grupp migranter från att försöka att korsa gränsen till USA.

Tårgasmoln kunde ses vid gränsstängslet, och en migrant tog upp en behållare och kastade tillbaka den över till amerikanskt territorium igen.

Enligt USA:s myndighet för tull- och gränsbevakning CBP var syftet med tårgasen att förhindra människor från att kasta sten mot gränspersonal, en uppgift som ifrågasatts av vittnen. (TT)

USA:s president Donald Trump har dåligt inflytande över folks lösenordsvanor. Hans förnamn har nämligen blivit ett av de vanligaste lösenorden, i en sammanställning av Splashdata.

"Tyvärr herr president, men det här är inte några fake news – att använda ditt namn eller något vanligt namn som ett lösenord är ett farligt beslut", säger Morgan Slain, cd för Splashdata, sedan "donald" blivit det 23:e vanligaste lösenordet i årets lista. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons