Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 9 juli 2018

Småland

Annons

En större skogsbrand mellan Järnforsen och Virserum i närheten av Hultsfred har varit utom räddningstjänstens kontroll sedan lunchtid på söndagen. Räddningstjänsten har dock stoppat ytterligare spridning och kommer under måndagsmorgonen börja släcka branden.

Polisen i Kronobergs län och Kalmar meddelar att de haft en väldigt lugn natt.

Sverige

En kvinna mördades i Mellerud strax efter 01-tiden natten till måndag.

Polisen fick ett larm om att en kvinna blivit svårt knivskuren, när de kom fram till platsen hade hon avlidit.

Mannen som misstänks för mordet var kvar på platsen och kunde gripas odramatiskt. Mannen har en relation till offret.

– En förundersökning om mord har inletts, säger vakthavande befäl Göran Carlbom.

Ett antal inbrott söder om Östersund i helgen stärker polisens teorier om att någon liga är i farten i norra Sverige.

Tre inbrott i fritidshus i Oviken och fem i Vemdalen har rapporterats de senaste dygnen enligt P4 Jämtland.

I grannlänet Västernorrland har också en smärre våg av villainbrott noterats den senaste tiden.

Annons

Polisen misstänker enligt lokala medier att en kringresande liga kan ligga bakom.

– Det är ovanligt mycket just nu. Det är tydligen mycket i Västernorrland och övriga regionen, säger jourhavande förundersökningsledare Suss Braunerhielm till P4 Jämtland.

Var tjuvarna kan tänkas dyka upp härnäst vet man av naturliga skäl inte, men även i Norrbotten manar polisen till skärpt vaksamhet, exempelvis genom grannsamverkan, skriver NSD.

– Vi är jättetacksamma för tips. Om någon ser något, att de ringer in och anmäler. Eller att de som råkat ut för inbrott och inte anmält för att de inte tycker det är någon idé, att de anmäler så vi får en helhetsbild, säger Suss Braunerhielm. (TT)

Världen

Minst 14 personer har dödats i nya räder av regeringstrogen milis i sydvästra Nicaragua, uppger människorättsorganisationen Cenidh.

– Det här har varit fruktansvärt. Vi har minst 14 döda, men det kan vara fler. Av dem minst en kravallpolis, en paramilitär och två poliser, säger Cenidhs ordförande Vilma Núñez om händelserna i städerna Diriamba och Jinotepe.

Enligt videoklipp som har lagts upp på sociala medier sågs beväpnade grupper av civilklädda män i svarta huvor i områdena kring städerna.

Sedan oroligheter bröt ut i landet i april har 230 människor dödats när regeringskritiska demonstrationer har mött våldsamt motstånd. Demonstranterna kräver att president Daniel Ortega avgår och anklagar honom och hans fru Rosario Murillo, som är landets vicepresident, för svågerpolitik och för att försöka göra om landet till en diktatur.

De senaste oroligheterna bröt ut när Ortega avvisade krav från den inflytelserika katolska kyrkan om att valet, som är planerat till 2021, skulle genomföras redan nästa år. Kyrkan hoppades att ett tidigarelagt val skulle hjälpa till att lösa krisen. (TT)

Annons

USA:s president Donald Trump meddelar att han kommer att tillkännage sin kandidat för vem som ska bli ny domare i Högsta domstolen klockan 9 på måndagen amerikansk tid.

"En exceptionell person kommer att väljas", skriver han på Twitter.

Presidenten säger att han har satt ner foten om vem han vill ska ersätta 81-årige Anthony Kennedy, som går i pension. Trump har tidigare sagt att valet snävats in till fyra kandidater.

Kennedy har länge varit den mittendomare som har avgjort när den nio personer starka domstolen stått och vägt i känsliga frågor.

Därtill finns fyra domare som ses som liberala och fyra som ses som konservativa. Trump väntas utse ytterligare en konservativ ämbetsperson – vilket har fått kritiker att varna för att bland annat aborträtten kan komma att inskränkas. (TT)

Linus DahlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons