Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Publicerad 28 maj 2020

Här saknas innehåll

Sverige

En motorcyklist i 25-årsåldern har omkommit i en krasch med en bil på E45 vid Gamlestaden i Göteborg.

Annons

Olyckan skedde strax innan midnatt.

– Det har nog gått ganska fort för båda, säger Johan Ljung, vid polisens ledningscentral.

Inga andra skadades i olyckan. Både motorcykeln och bilen är tagna i beslag och polisen utreder händelsen som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. (TT)

Regeringen beskrev beredskapen inför coronapandemin som god, men i själva verket fanns flera brister, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I februari fanns det endast skyddsutrustning för att vårda ett hundratal patienter. Utrustning ska då inte heller ha levererats som planerat till vissa regioner. Det framgår bland annat av protokoll hos Folkhälsomyndigheten som Ekot tagit del av.

Hittills har drygt 2 000 covid-19-patienter intensivvårdats i Sverige. (TT)

Världen

Cypern lovar att stå för kostnaden för mat, boende och mediciner för alla turister som testar positivt för coronaviruset sedan de rest till ön, uppger regeringen i ett öppet brev, rapporterar BBC.

Löftet är en av flera åtgärder för att locka turister tillbaka till Cypern, där turismen förra året stod för 15 procent av landets BNP.

Landet kommer den 9 juni öppna gränserna för turister från bland annat Tyskland, men svenskar får vänta längre än så.

Annons

– För våra viktiga marknader som Storbritannien, Ryssland och Sverige väntar jag mig att vi kommer att tillåta att de reser hit från tidigt i juli. Det känner jag mig relativt optimistisk om, säger turistminister Savvas Perdios till nyhetsbyrån Reuters.

Cypern har hittills haft 939 bekräftade fall av coronasmittade personer, och 17 har avlidit sedan de insjuknat i covid-19, enligt amerikanska Johns Hopkins University. (TT)

USA har nu officiellt rapporterat in över 100 000 avlidna i spåren av coronaviruset.

På hemsidan där Johns Hopkins-universitetet publicerar antal fall klättrade räknaren över USA:s siffror på onsdagskvällen svensk tid från 99 983 till 100 014.

– 100 000 människor, på 100 dagar, sade representanthusets talman Nancy Pelosi i en kommentar när hon pratade med journalister i ett annat ämne och nåddes av nyheten.

USA är det värst drabbade landet i världen, i såväl dödsfall som antalet smittade, som officiellt uppgår till 1 695 776.

Totalt i världen har drygt 5,6 miljoner människor smittats och 353 000 avlidit. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons