Annons

Här är det viktigaste inför Oscarsgalan

Filmvärldens största gala är som vanligt ett omtalat evenemang och årets version är inget undantag. TT listar det du borde ha koll på inför den stora kvällen.
Film • Publicerad 8 februari 2020
Oscarsgalan äger rum 9 februari. Arkivbild.
Oscarsgalan äger rum 9 februari. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

De favorittippade

Oscarsgalans stora vinnare kan bli Todd Phillips film "Joker", som har allra flest nomineringar inför årets prisutdelning. "Joker" är nominerad i elva kategorier, bland annat för bästa film och bästa manliga huvudroll. Quentin Tarantinos "Once upon a time in Hollywood", Martin Scorseses "The Irishman" och Sam Mendes "1917" har alla tio nomineringar vardera.

Annons

Bristen på kvinnor

Den enda filmen som regisserats av en kvinna och som kan ta hem kategorin bästa långfilm är Greta Gerwigs "Unga kvinnor". Men Gerwig är inte nominerad i den historiskt sett mest mansdominerade kategorin, den för bästa regi. Detta har väckt en hel del kritik, då flera forskningsstudier nyligen visat att rekordmånga filmer gjordes av kvinnor 2019. Endast en gång i galans historia har en kvinna prisats i regikategorin, det var Kathryn Bigelow som tilldelades en Oscar för "The hurt locker" 2010.

Men trots en brist i de större kategorierna tar sig kvinnor in bland nomineringarna. The Guardian har gått igenom könsbalansen och kommit fram till att andelen nominerade kvinnor i år – 44 procent – är den högsta historiskt sett.

Bristen på mångfald

Vid Oscarsgalan 2016 blev hashtaggen "Oscarssowhite" årets mest omtalade. För andra året i rad hade då ingen skådespelare med annan hudfärg än vit blivit nominerad till en Oscar. Kommittén som nominerar till galan lovade då bot och bättring och att även försöka införa mer mångfald i sina egna led.

Bland de skådespelare som nominerats i år finns bara en svart kvinna, Cynthia Erivo, som nomineras för sin roll i "Harriet", om "den underjordiska järnvägens" mest kända frihetskämpe, Harriet Tubman. Bong Joon-Ho, som regisserat sydkoreanska filmen "Parasit", var den enda personen utan europeisk eller amerikansk bakgrund att nomineras i regikategorin.

Ingen värd

För andra året i rad finns ingen värd som leder galan, efter att komikern Kevin Hart i fjol vägrade att be om ursäkt för flera gamla inlägg på Twitter och hoppade av jobbet. Det gjorde intresset för galan större och enligt tv-kanalen ABC:s underhållningschef Karey Burke tänker man "upprepa det som funkade för oss förra året". Ingen ensam person kommer alltså att lotsa publiken genom de olika momenten under själva galan.

Internationella filmer

Trots att de oftast har svårt att slå sig in i de traditionella kategorierna, utanför bästa internationella film, har ett par filmer utan engelskt tal lyckats ta sig in i år. Den sydkoreanska "Parasit" är bland annat nominerad i kategorierna bästa film och bästa regi. Pedro Almodóvars "Smärta och ära" får också en nominering. Antonio Banderas är nämligen nominerad till bästa manliga huvudroll för sitt porträtt av en filmregissör på nedgång.

Oscarsgalan äger rum den 9 februari och visas i TV4 och TV4 Play.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons