Annons

Hans på väg bort – men fortsatt höga vattenflöden

Regnovädret Hans drar bort från landet i en avslutande tur över delar av Norrland.
I spåren har SMHI lagt en mängd varningar som innebär risk för översvämningar och höga vattenflöden. För Gavleån har en röd varning – den högsta nivån – utfärdats.
Väder • Publicerad 11 augusti 2023
Hans lämnar Sverige under fredagen, enligt SMHI. Men det kommer att ta tid att röja upp efter ovädret, som (på bilden) i Åre. Arkivbild.
Hans lämnar Sverige under fredagen, enligt SMHI. Men det kommer att ta tid att röja upp efter ovädret, som (på bilden) i Åre. Arkivbild.Foto: Johan Axelsson/TT

Enligt SMHI har vattenflödet i Gavleån stigit snabbt, och strömmen har nu nått en "extremt" hög hastighet.

– Det här kom ganska plötsligt och det beror på att man behövt öka tappningen rejält i en damm i Forsbacka vid utloppet av Storsjön. När vattennivån i sjön stigit så har man behövt reagera genom att öppna luckorna mer, säger René Capell, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Annons

På fredagen är flödena fortsatt höga i framför allt södra och mellersta Sverige, och SMHI har utfärdat flera gula och orangea varningar. Enligt myndigheten håller vattnet på att sjunka undan i söder, men i området mellan i huvudsak Gävle och Sundsvall kommer det dröja innan nivåerna återgår till de normala.

– Det är mycket vatten som rör sig genom systemen och vi ser inte att det går nedåt ännu. Flödesläget kommer att bestå under ett par dygn, och varningarna kommer att ligga kvar under den perioden. Hans är inte över ännu, vi har fortfarande ett varningsläge, säger René Capell.

– Men det är samtidigt ett stort område. På vissa håll sjunker vattnet undan och på andra gör det inte det. Hur det ser ut framöver beror till stor del på nederbörd.

Regnet från Hans berör på fredagen delar av mellersta Norrland och drar längre norrut under tiden som ovädret drar sig bort. Någon ny Hans väntas inte till helgen, men en rad dellågtryck kan ge regn från norra Götaland och uppåt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons