Annons

Handläggarfel bakom utbetalningar på många miljoner

Samhälle • Publicerad 4 oktober 2022
Försäkringskassan betalar ut 1,6 miljarder kronor för mycket varje år. Arkivbild.
Försäkringskassan betalar ut 1,6 miljarder kronor för mycket varje år. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Försäkringskassan gör felaktiga utbetalningar på över en miljard kronor varje år och 20 procent av de felaktiga utbetalningarna beror på att myndighetens handläggare har gjort fel, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det kan till exempel röra sig om att handläggaren har missat en ändrad inkomst eller har räknat fel.

Av de sammanlagt 64 miljoner utbetalningar man gör varje år är 130 000 felaktiga. Totalt betalar Försäkringskassan ut 1,6 miljarder kronor för mycket och det är pengar som ska betalas tillbaka av mottagaren.

Annons

Fredrik Falk, områdeschef på Försäkringskassan, anser att myndighetens it-system kan vara en av orsakerna till de felaktiga utbetalningarna.

– Det kan bero på hur systemen är utvecklade eller byggda. Och det kan också bero på en miss i handhavandet helt enkelt, säger han till Ekot.

Sedan 2019 har de egna misstagen hos Försäkringskassan minskat från 26 procent till 20 procent. Bland annat har man förbättrat IT-systemen som handläggarna jobbar i.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons