Annons

Handelsbanken: Ekonomin starkare än väntat

Handelsbankens ekonomer justerar upp sin BNP-prognos för svensk ekonomi.
Återhämtningen går snabbare än väntat och nästa år räknar banken med en tillväxt på över fyra procent.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2020
Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman räknar med att BNP-fallet i coronakrisens 2020 stannar på 3,2 procent. Så sent som i slutet av augusti låg hennes prognos på ett BNP-ras på 4,6 procent och dessförinnan på minus 6,9 procent. Arkivbild.
Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman räknar med att BNP-fallet i coronakrisens 2020 stannar på 3,2 procent. Så sent som i slutet av augusti låg hennes prognos på ett BNP-ras på 4,6 procent och dessförinnan på minus 6,9 procent. Arkivbild.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

"Det ser ut som att svensk ekonomi kommer klara sig bättre än väntat. BNP-fallet för helåret blir mindre än vi räknade med tidigare och arbetslösheten stiger inte lika mycket", skriver Handelsbanken i en uppdaterad konjunkturrapport.

I år beräknas BNP-nedgången bli 3,2 procent. Detta antas följas av en tillväxt på 4,2 procent 2021.

Annons

I senast föregående prognos från Handelsbankens ekonomer, från slutet av augusti, beräknades svensk BNP falla med 4,6 procent i år och återhämta sig till plus 3,7 procent 2021. Tillväxtprognosen för 2022 ligger kvar oförändrad på 2,7 procent.

Arbetslösheten toppar i höst

Arbetslösheten antas i den nya prognosen toppa kring 9,5 procent under hösten. Och den fortsatta kronförstärkningen, lågkonjunkturen och låga löneökningar talar för ett lågt underliggande inflationstryck de närmaste åren.

”Vi räknar med att reporäntan är kvar på noll procent under överskådlig framtid", skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

Hon konstaterar samtidigt att bostadsmarknaden verkar "tämligen obekymrad" trots all osäkerhet.

”Vi förväntar oss att bostadsbyggandet tappar lite fart i höst men att inbromsningen totalt sett ändå blir måttlig. Samtidigt ser vi framför oss stabila, svagt stigande, bostadspriser", skriver Nyman.

Osäkerhet kring USA-valet

Världsekonomin har börjat återhämta sig. Men osäkerheten kring covid-19 och restriktioner för att motverka smittspridning kommer dämpa återhämtningen, enligt Handelsbankens huvudscenario framöver.

Utvecklingen präglas även av högre arbetslöshet och de stora inkomstbortfallen i vårens globala BNP-ras, men även av stor osäkerhet kring USA-valet den 3 november och brexit.

Enligt Handelsbankens ekonomer kan man se det som en våt filt som ligger över ekonomin, som gör att företag skjuter upp beslut om investeringar och anställningar.

"Det hämmar tillväxten på kort, men också längre sikt, samt driver upp arbetslösheten ytterligare i många länder", skriver Handelsbanken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons