Annons

Hampus fixar livemusik till rockscenen

Nyheter • Publicerad 22 januari 2003
Hampus Olterman är en av de bidragande orsakerna till det växande musiklivet i Kalmar.
Hampus Olterman är en av de bidragande orsakerna till det växande musiklivet i Kalmar.Foto: 

ELDSJÄL. Mörkret har just lagt sig över Kalmar centrum och gatorna börjar tömmas på folk när vi träffar Hampus Olterman på ett av stadens fik. Iklädd en rödvit jacka och med ett stort leende på läpparna möter han oss på övervåningen av kaféet där han och ett par kompisar just håller på att avsluta en fika.

- Ska vi köra eller? frågar han samtidigt som han gör sig redo för att gå ut och bli fotograferad.

Annons

En timme och en mängd fotoblixtar senare sitter vi åter inne i värmen och diskuterar musik, fester och lokalband över en kopp kaffe.

- Om fem år är Kalmar popstad precis som Växjö är nu. Det finns ett antal lokala demoband som har slagit igenom och det anordnas varje år en tredagars festival i Slottsparken där kända band blandas med lokala förmågor, säger Hampus utan att tveka när jag frågar honom om framtiden för Kalmars musikliv. Han tror verkligen på de lokala förmågorna även om han aldrig har sett någon av dem spela live. Att något av banden kommer att slå igenom säger han som om det vore det mest självklara i världen.

- Även om jag inte hört dem så är jag säker på att de kommer att slå. Med den vilja och hängivenhet som vissa av dem visar kommer man långt i den här branschen, oavsett om man är bra eller dålig.

Hampus Olterman flyttade från Malmö till Kalmar i höstas för att läsa marknadsföring på Kalmar Högskola. Varför det blev just Kalmar har han egentligen ingen aning om, men han har redan hittat flera smultronställen här.

- Det finns inte mycket som är bättre än nattbaden i Kattrumpans svalkande vatten efter en lång krogrunda. Det var ett av de första och starkaste intrycken jag hade av Kalmar, säger han.

Det märks att han egentligen inte vill prata så mycket om sig själv som person. Istället försöker han ständigt styra in samtalet på den största passionen, musiken.

- Jag har aldrig spelat något instrument själv, men alla kompisarna har varit med i band så det var naturligt att jag också umgicks i de kretsarna, säger han och dricker lite av det numera ljumma kaffet.

När han inte kunde spela riff på gitarren eller avancerade basgångar var han tvungen att göra något annat, så han och kompisen Mimmi Friberg startade musikkollektivet Milano. Milano består av en mängd olika band som The Mo, The Models och A Cirkel of Saturn. Alla med en sak gemensamt, bandmedlemmarna bor i Malmö.

- Vi hjälper dem med sådant som de inte klarar av att göra helt själva. Dela ut flyers, sätta ut planscher och liknande arbete, förklarar Hampus.

Under hösten har Kalmars invånare fått ta del av något som knappast hör till vanligheterna, riktig livemusik och det är Hampus alla musikälskare har att tacka. Han har med jämna mellanrum tagit hit band från sitt musikkollektiv i Malmö till Rockshop i Underbars lokaler vid Larmtorget.

Annons

- Jag frågade om de behövde någon som bokade band och de tyckte att det lät som en bra idé. Jag tog på mig ansvaret och nu får jag möjlighet att träffa mina vänner från Malmö på helgerna, förklarar Hampus.

Han berättar med inlevelse och genuin glädje om kompisarna i banden och alla festerna de brukar ha. Vi avslutar med att diskutera Palace nya satsning på stora artister som The Ark, Hellacopters och Håkan Hellström.

- Rockshop är något helt annat än vad de håller på med. Vi skulle aldrig kunna ta hit sådana artister och då är det kul att någon annan vågar göra det. Jag hoppas verkligen att de lyckas hålla igång det, säger Hampus.

Tiden har tickat iväg och kaffet har sedan länge tagit slut. På tv:n har de uppjagade fotbollskommentatorerna bytts ut mot lugnare ljud från en tennismatch och det är dags att runda av.

Hampus får en sista fråga: Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?

- Glad, sprallig och ironisk, säger han och skrattar lite.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons