Annons

Hamnsaneringen invigs efter 20 år

I år är det 20 år sedan första undersökningen gjordes i hamnen. Nu går det från planering till handling. I dag, tisdag, invigs hamnsaneringen.
Oskarshamn • Publicerad 27 september 2016

[p06vmcbh]

Men det har redan smygstartats lite med testmuddring.

Annons

– De är i gång och testmuddrar och prövar in anläggningen för avvattningen, säger Anna Kinch som är informationssamordnare för hamnsaneringsprojektet.

Invigningsdagen är fullspäckad med olika aktiviteter. Cirka hundra gäster är inbjudna och det hela är samordnat med en konferens som organisationen Renare Mark håller under onsdagen.

Själva invigningen ska förrättas av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Invigningsdagen börjar med en visning för press och media redan på morgonen. De tas ut med fartyget Solkust till anläggningen och det område där munderingen ska påbörjas. Där blir det en guidad förevisning.

Även Storskogens deponi för hamnsaneringen ska visas upp med hjälp av guider.

Den första officiella invigningen hålls i samband med lunchen på Badholmen. Där hälsar kommunalrådet Peter Wretlund (S) välkommen.

– Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger talar om vikten av sanering för att nå Sveriges miljömål, säger Anna Kinch.

Bland de som håller föredrag återfinns också Carl Mikael Strauss, Naturvårdsverket, tf landshövdingen Malin Almqvist och beställarombudet Bodil Liedberg Jönsson.

Även entreprenören Envisan ska presentera projektet.

– Deras högsta ledning kommer också att delta under dagen, säger Anna Kinch.

Annons

På kvällen blir det alltså invigning för allmänheten på Badholmen då Björn Risinger inviger hamnsaneringen.

– Vi har också engagerat lite skolor. Restaurangprogrammet gör mudderbakelser till kaffet och minglet och det bjuds också på varmkorv med bröd.

– Även Vallhallaskolan och Fårboskolan har en utställning med teckningar med arbetsnamnet "Under ytan".

En ny omgång tal ska också hållas då.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons