Annons

Mjölkdrickandet har halverats på 40 år

Vi äter dubbelt så mycket grönsaker men dricker mindre än hälften så mycket mjölk nuförtiden jämfört med för ungefär 40 år sedan, visar Jordbruksverkets statistik.
Livsmedel • Publicerad 12 december 2022
Den så kallade tallriksmodellen presenterad vid en skolbespisning 2013. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Verkets siffror visar att svensken i genomsnitt drack 160 liter per år 1980. De preliminära siffrorna för 2021 pekar på ett mjölkdrickande i storleken 63 liter per år – en minskning med drygt 60 procent.

För färska grönsaker har konsumtionsutvecklingen varit den motsatta. I fjol åt svensken i genomsnitt 47 kilo per år, mer än dubbelt så mycket som 1980. När det gäller frukt handlar det främst om en förändring av vanor: tidigare var vi i första hand ett äpple- och päronätande folk – men numera väljer vi oftare bananer och andra mer exotiska frukter.

Annons

Äpple- och päronkonsumtionen har nästan halverats sedan 1980, medan konsumtionen i kategorin bananer, meloner har mer än dubblerats – från 9,2 kilo till 25,6 kilo per person och år.

En annan anmärkningsvärd ökning är köttkonsumtionen, som har ökat med 75 procent till i genomsnitt 48,2 kilo per person och år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons