Annons

Hälften av hotellens intäkter borta

Ekonomi • Publicerad 13 november 2020
Hotellen kämpar fortsatt i motvind. Arkivbild.
Hotellen kämpar fortsatt i motvind. Arkivbild.Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Hotellen har det fortsatt tungt i pandemin. I oktober låg bokningsläget i snitt 27 procentenheter lägre än samma månad i fjol. I Stockholms län är motsvarande siffra 40 procentenheter lägre, enligt Stockholms Handelskammares genomgång baserad på Benchmarking Alliances siffror.

Samtidigt har priserna sänkts. Därmed har intäkterna fallit med ungefär hälften för landets hotell i genomsnitt.

Annons

Handelskammarens chefsekonom Stefan Westerberg är kritisk till regeringens utformning av stödet, där det krävs att 50 procent av intäkterna ska ha försvunnit för att få krispengar.

"Vår bedömning är att det är ett misstag att ha en så skarp gräns och risken finns att företag som haft en relativt stor kris i mer än ett halvår löper risk att stängas ute från omställningsstödet. Det innebär att man missar att ge krisstöd där man mer kostnadseffektivt kan rädda jobb och företag", skriver Westerberg i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons