Annons

Häktade för klimataktion släpps på fri fot

De nio personer som suttit häktade misstänkta för sabotage efter en klimataktion på E4 i Solna har släppts på fri fot i väntan på dom, rapporterar .
Brott • Publicerad 3 oktober 2022
Bilköer på E4. Notera att bilden inte är tagen i samband med klimatprotesten som nämns i artikeln. Arkivbild.
Bilköer på E4. Notera att bilden inte är tagen i samband med klimatprotesten som nämns i artikeln. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brottsmisstankarna kvarstår dock, säger åklagaren Marina Ivic.

– Man släpper dem för att antingen bedömer man att det inte föreligger tillräckligt stark risk för fortsatt brottslighet, eller så anser man att det är oproportionerligt i förhållande till åtalet att fortsätta hålla dem häktade. Vilken anledningen är specificeras inte, säger Ivic till SVT.

Annons

Klimatprotesten genomfördes i slutet av augusti då ett antal människor satte sig ned och blockerade E4. Aktionen väckte stor upprördhet, inte minst då en ambulans fastnade i köerna som bildades. Flera av aktivisterna hade limmat fast sina handflator på vägen.

Tolv personer greps totalt, nio av dem häktades, samtliga misstänkta på sannolika skäl för sabotage.

Rättegången mot de tolv åtalade avslutades under måndagen. Domarna faller den 31 oktober.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons