Annons

Haiti: Över 600 döda i "extremt våld" i april

Bara i april dödades fler än 600 människor i "en ny våg av extremt våld" i Haitis huvudstad Port-au-Prince, uppger FN.
Haiti • Publicerad 9 maj 2023
Förbipasserande tittar på en man som dödats av okända gärningsmän i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 25 april.
Förbipasserande tittar på en man som dödats av okända gärningsmän i Haitis huvudstad Port-au-Prince den 25 april.Foto: Odelyn Joseph/AP/TT

"Detta följer på dödandet av minst 846 personer under de tre första månaderna 2023, i tillägg till 393 skadade och 395 kidnappade under samma period", säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) i ett uttalande.

Siffrorna visar på en kraftig ökning av våld i krisdrabbade Haiti, den amerikanska kontinentens fattigaste land. Landet har plågats av gängvåld, politisk oro och ekonomisk kris sedan mordet på president Jovenel Moïse för snart två år sedan. Kriminella gäng kontrollerar nu merparten av landets huvudstad.

Annons

I en uppmärksammad incident i slutet av april stenade och brände en folkmassa ihjäl 13 misstänkta gängmedlemmar i Port-au-Prince.

FN har i månader bett säkerhetsrådet att skicka en särskild internationell väpnad styrka – som står utanför FN – för att hjälpa Haitis polis att stävja våldet och återupprätta lag och ordning i den karibiska nationen.

Rättad: En tidigare version hänvisade till fel FN-organ.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons