Annons

Häcken anmäler Al-Hakim – kan spela om derby

Häcken fick slå en indirekt frispark på fel plats i derbyt mot IFK Göteborg.
Nu anmäler klubben Mohammed Al-Hakim och hans domarteam till Svenska fotbollförbundets tävlingsavdelning.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2019
Häckens tränare Andreas Alm. Arkivbild.
Häckens tränare Andreas Alm. Arkivbild.Foto: Adfam Ihse/TT

Häcken åkte på en blytung förlust i förra helgens derby mot IFK Göteborg, detta sedan bortalaget avgjort matchen med ett 2–1-mål på tilläggstid.

Men diskussionerna efter matchen på Bravida arena handlade till stor del om något annat.

Annons

I matchens 52:a minut tog IFK Göteborgs målvakt Giannis Anestis emot en hemåtpassning med händerna, varpå domaren Mohammed Al-Hakim blåste för indirekt frispark för Häcken.

Det anmärkningsvärda var dock att bollen placerades i en nästintill död vinkel för avslut mot mål i stället för på närmsta parallella linje från mållinjen, som regelboken säger.

Nästan död vinkel

Nu skriver Aftonbladet att Häcken i onsdags valde att anmäla domarteamet till Svenska fotbollförbundets tävlingsavdelning.

– Följden av domslutet blev att vi fick en indirekt frispark i nästan död vinkel i stället för 5,5 meter från mållinjen framför mål. Det var vid ställningen 0–1 och i 52:a minuten. Med domare som är noga med avståndet när bollen slås, är det en stor målchans vi går miste om, säger Andreas Alm till tidningen.

I samband med domarens placering av bollen reagerade Häckens spelare och ledare med kraft utan att få något gehör. Det talar, enligt Alm, för att ingen av de fyra närvarande domarna kunde regelverket.

– Det finns en uppenbar risk för det och det är därför vi anmäler. Om det är så att domarna i stunden inte kunde regeln är det ju något som kunde drabbat båda lagen i ett fullsatt, allsvenskt toppderby, fortsätter Alm.

Spelas om

Den yttersta konsekvensen av domarmisstaget kan nu bli att derbyt mellan Häcken och IFK Göteborg spelas om. Enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser för 2019 kan det, om synnerliga skäl föreligger, beslutas att en match ska spelas om i dess helhet.

– Det är inte lätt att tolka bestämmelserna vid ett eventuellt felaktigt domslut, om det finns olika påföljder, därför har vi anmält först. Vad gäller påföljd måste vi ha hjälp av förbundet med tolkning av reglerna. Det är inte omöjligt att detta är ett sällsynt fall på elitnivå, säger Andreas Alm.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons