Annons

Gyllene trio framme vid OS-kvalet

För första gången sedan 1988 kvalar de svenska basketdamerna till OS.
En slags kulmen för "den gyllene generationen" som tog silver i U19-VM 2007.
Basket • Publicerad 4 februari 2020
Förbundskaptenen Marco Crespi och Elin Eldebrink är redo för det historiska OS-kvalet.
Förbundskaptenen Marco Crespi och Elin Eldebrink är redo för det historiska OS-kvalet.Foto: Claudio Bresciani / TT

Från laget som 2007 tog ett historiskt silver på U19-VM finns tre spelare kvar när basketlandslaget åker till Belgien för att kvala till OS. Systrarna Elin och Frida Eldebrink och Louice Halvarsson ska återigen försöka att skriva ett stycke svensk baskethistoria genom att försöka bli det första svenska damlandslaget i ett OS.

– Nu har vi tagit oss dit där man verkligen drömt om, att få vara med och kvala till världseliten. Det känns fantastiskt kul att få vara med och göra det, det är oerhört stort, säger Elin Eldebrink, som säger att det här landslaget som Sverige har just nu är det bästa 32-åringen spelat med.

Annons

– Jo, men det är klart att det är det. Tittar man på vilka spelare vi har så har vi en fantastisk bredd nu. Och det är oerhört skönt att veta för hela gänget, det blir ett självförtroende för alla.

"Små detaljer"

Totalt deltar 16 länder i OS-kvalet som avgörs i fyra olika grupper den här veckan. I Sveriges grupp finns världsfyran Kanada, Belgien som är rankat nia och Japan, tia på rankningen. Sverige är på 22:a plats och ett OS-avancemang hade varit en skräll. Men spelarna är optimistiska.

– Vi har ändå hamnat i en grupp med väldigt tuffa lag samtidigt som alla skulle kunna slå alla. Det är väldigt små detaljer som kommer avgöra tror jag, med få poäng i flera av matcherna, säger Elin Eldebrink.

Att Sverige ställs mot Japan gör inte vägen till OS lättare, tvärtom. Som värdnation är laget direktkvalificerat, men deltar ändå i kvalet. Det innebär att Sverige måste placera sig före antingen Kanada eller Belgien för att bli en av tolv nationer i sommarens turnering.

– Det är klart att det är lite surt, det försvårar ju lite. Men samtidigt det är ett bra lag och i slutändan kommer alla matcher vara lika viktiga och det ska bli oerhört kul att spela mot Japan, för det är en annan typ av basket som man inte är van vid. Alla skjuter treor och många matcher skjuter de fler treor än tvåor.

"Något stort"

Stämningen är god i Täljehallen där landslaget har varit samlat inför tisdagens avresa till belgiska Oostende. Spelarna vittnar om att det är något speciellt på gång.

– Man känner att det är en spänning, men en spänning som gör att det är ett väldigt fokus på alla träningar. Alla tar till sig allting lite extra snabbt. Man känner verkligen att det är något stort, säger Elin Eldebrink.

Amanda Zahui håller med.

– Coach är den som pratar om det mest, vi andra spelare är mer "nu kör vi hårt", men han är den som pratar om det – det går aldrig en sekund då man inte tänker på att vi kvalar inför ett OS. Det är ju ganska sjukt, säger Zahui med ett leende, också hon hoppfull om Sveriges chanser att ta sig till Tokyo.

– Jag är jättetaggad. Vi kommer gå in med inställningen att vi ska ta oss till OS, resten finns inte.

Annons

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att damlandslaget inte har kvalat till OS tidigare. Rätt är att man gjorde det senast 1988.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons