Annons

Gustafsson jagar guld efter poängsuccén i NHL

En bruten tumme stoppade Erik Gustafsson i Danmark.
I Slovakien har Chicagos poängstarke back tänkt vara med hela vägen fram till ett nytt VM-guld.
Ishockey • Publicerad 4 maj 2019
Erik Gustafsson.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tre Kronor-backen drar upp tröjärmen, spänner tummen och visar vänsterhandens centimeterlånga ärr som blänker vitt i skenet av korridorbelysningen i DRFG Arena i Brno.

– Jag har inte varit så snäll att skydda det från solen. Men det känns bra, jag känner ingenting, säger Erik Gustafsson.

Annons

Den brutna tummen stoppade 27-åringen från att vara med hela vägen fram till Blågults andra raka VM-guld.

Å andra sidan visade det sig bli en skada som gjorde att sommarens ledighet från NHL-laget Chicago blev starten på en ny upplevelse under karriären på andra sidan Atlanten.

Efter att tre år i NHL hade blandats med matcher i farmarligan bestämde han sig att nu fick det vara nog med "hoppandet".

– Jag tog tag i mig själv lite, säger han.

– Jag ville inte det i år, det var nog. Jag gillar inte Rockford så mycket och kände att jag inte skulle behöva åka dit. Jag tog mig i kragen och bestämde för mig själv. Det var nästan som om det var sista chansen.

60 poäng

TT: Vad gillar du inte med Rockford?

– Det är en jäkla skitstad. Det är inget roligt att vara där. "Rockvegas" brukar vi kalla den men det är ingen härlig stad. Den är väldigt stor, många invånare men det finns inget att göra.

TT: Chicago är bättre?

– Mycket, mycket bättre. Jag tar hellre flera blåsiga dagar i rad i Chicago än en solig dag i Rockford.

Beslutsamheten visade sig vara allt Erik Gustafsson behövde.

Annons

Med 60 poäng (17+43) blev han grundseriens poängbäste back bland svenskarna; sex poäng bättre än Tampa Bays Victor Hedman, och ytterligare nio före duon John Klingberg, Dallas, och Erik Karlsson, San Jose.

– Jag hade som mål att spela i NHL hela säsongen men att göra 60 poäng och 17 mål… Det är rätt bra när jag tänker efter, säger han.

– Jag var en av klubbens ledande backar, från att inte ha spelat någonting. Jag tycker att jag gjorde det ganska bra. Jag tog tag i det.

"Ledande roll"

Lika bra gick det inte för Chicago. Efter en tung start fick tränaren Joel Quenneville sparken – efter tre Stanley Cup-titlar på drygt elva år i klubben – och ersattes med den tidigare Mora IK-tränaren Jeremy Colliton.

Rockaden hjälpte trots allt inte och laget missade slutspel för andra året i rad.

På sikt tror svenskbacken ändå att Chicago kommer tillbaka till nivån där de ständigt ses som en aspirant till titeln.

Men innan det är dags att ta sig an en ny säsong i NHL är siktet på en annan titel: VM-guldet.

Med start i Carlson Hockey Games för att sedan fortsätta i VM i Slovakien hoppas Erik Gustafsson kunna ta en ansvarsfylld plats bland andra storbackar som Oliver Ekman Larsson och Mattias Ekholm.

– Det kommer bli tufft att ta en ledande roll men jag ska göra allt jag kan för att vi ska ta det tredje raka guldet, säger han.

– Och den här gången ska jag vara med på hela resan.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons