Annons

Gullins har tuffat till sig

Monica Gullins orkester fyller fem och firar med att spela i P4 riks
Nyheter • Publicerad 20 juni 2003

Så mycket mer firande blir det inte.

- Nä, säger Monica Gullin, men vi får väl äta middag tillsammans. Vår trummis, Staffan Wirdegård fyller 50, och han har ju det att tänka på.

Annons

Fem år kanske inte låter så mycket. Men i en bransch som har KRIS stämplat i stora bokstäver framför sig är det nästan en bedrift.

- Självklart var vi lite oroliga när vi drog i gång. Trenden har varit negativ under många år. Därför är vi glada för att vi fortfarande kan jobba, säger Monica Gullin.

Orkestern bildades sedan Kendix från Älghult bestämt sig för att sluta efter 20 år i branschen. Trötta på att slita för att få spelningar.

Monica Gullin, Staffan Wirdegård och Bernt Johansson, som fanns med i Kendix, bestämde sig snabbt för att fortsätta och plockade in två nya medlemmar. Orkestern har bytt några namn under åren, men stommen finns kvar, kompletterad med Karl-Henrik Runmark och Jan Adamsson.

Spelställen stänger

Monica Gullin har under åren som sångerska sett hur branschen förändrats. Band försvinner, spelställen stänger.

- Det är stor skillnad. Parkerna är färre, säkra kort som Hotell Witt i Kalmar, Djursvik och Skytteholmen i Bergkvara har försvunnit helt.

En utveckling som tvingat fram en förändring i den musik som dansbanden bjuder på. Band som Barbados och Friends har visat vägen.

- Även om vi fortfarande kör traditionell dansbandsmusik så har vi tuffat till oss, arrangerat om flera moderna låtar så att det går att dansa till dem. Det känns som om vi har hittat vår grej.

Monica Gullins spelar på deltid. Nöjer sig med en spelning i veckan och har sin bästa period höst och vår. På sommaren tar de större banden över och lägger beslag på spelningar i trakten.

Annons

Gärna på heltid

Ambitionsnivån ligger fast. Inga skivor, inga större turnéer. Alla har fast jobb och inga planer på att förändra den bilden. Bortsett från Monica Gullin då, som gärna skulle göra det här på heltid.

- Det är så kul att få sjunga för en dansande publik. Mitt kall, säger hon och skrattar.

Hon har gjort sina försök. Varit och testat ett par gånger för andra jobb utan att lyckas. Med vilka vill hon inte avslöja.

Proffsig standard

- Det är fortfarande min ambition och dröm. Jag vill verkligen prova på heltid.

Men först midsommar och riksradio från Borgholm i programmet Sommartid.

Och Monica Gullins gör det på sitt eget sätt.

- Hobbynivå men med proffsig standard.

Vad får vi höra?

- En gammal låt med Agneta Fältskog, Carole Kings You´ve got a friend, Candelas Jag finns där... vi får se hur många låtar vi hinner.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons