Annons

Guaidós maningar lockade få

Juan Guaidó lyckades inte samla Venezuela till ännu en stor demonstration, och oppositionsledaren erkänner att han kanske överskattat militärens stöd.
President Nicolás Maduro manar i gengäld de väpnade styrkorna att stå redo för en invasion från USA.
Venezuela • Publicerad 5 maj 2019
Venezuelas president Nicolás Maduro omgiven av militärkadetter, fotograferad på lördagen.
Venezuelas president Nicolás Maduro omgiven av militärkadetter, fotograferad på lördagen.Foto: Jhonn Zerpa/presidentpalatset Miraflores presstjänst/AP/TT

Oppositionsledaren Guaidó hade manat till en ny dag med kraftfulla, om än fredliga, demonstrationer som skulle locka militären att gå över till deras sida. Men kraften ser ut att åtminstone tillfälligt ha gått ur oppositionen.

Efter att veckans protester inte ledde till att militären bytte sida, vilket Guaidó hoppats på, lockade lördagens protester skaror som kunde räknas i hundratal, i stället för många tusental.

Överskattat stöd?

Annons

I en intervju med The Washington Post, publicerad på lördagen, erkänner oppositionsledaren att han kan ha överskattat stödet från militären.

– Vi behöver fortfarande fler soldater som byter sida, och kanske fler högt uppsatta medlemmar av regimen som är villiga att stötta oss, att stötta konstitutionen, .

USA:s utrikesminister Mike Pompeo upprepar sitt stöd. I en video uppmanar han venezuelanerna att byta styre.

– Tiden för maktskifte är nu, säger Pompeo.

Vill se lojalitet

President Nicolás Maduro har, uppbackad av 5 000 soldater och landets försvarsminister Vladimir Padrino, hållit ett tv-tal till nationen, där han varnar befolkningen och de väpnade styrkorna för en USA-ledd invasion.

– Var redo att försvara hemlandet med vapen i era händer om det amerikanska imperiet en dag vågar sig in på detta territorium, denna heliga plats, sade Maduro i ett tv-sänt tal han höll på en militärbas i nordvästra delen av Venezuela.

– Som jag sade till generalerna och amiralerna i går: Lojalitet. Jag vill se aktiv lojalitet. Jag litar på er, men håll era ögon öppna, en handfull förrädare ska inte smutsa ner äran, kamratskapen, sammanhållningen och bilden av de väpnade styrkorna.

Tidigt på lördagen störtade en militärhelikopter på väg mot den militärbas Maduro befann sig på. Samtliga sju ombord omkom, uppger försvarsdepartementet. Anledningen till kraschen är inte känd. Maduro sade att han sörjer de liv som förlorats i olyckan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons