Annons

Grundstött fartyg loss från Fårö

Det finskflaggade fartyg som gick på grund utanför Fårö i lördags har nu dragits loss.
Sjöfart • Publicerad 7 juni 2021
Det finskflaggade fartyget Ramona tycks ha farit rakt mot Fårö norr om Gotland och upp på en strand. Ingen har kommit till skada.
Det finskflaggade fartyget Ramona tycks ha farit rakt mot Fårö norr om Gotland och upp på en strand. Ingen har kommit till skada.Foto: Karl Melander/TT

Efter att Transportstyrelsens bärgningsplan accepterats och myndigheten fått klartecken för bärgning så gick det relativt snabbt för bärgningsfartyget Montfred att få loss Ramona från grundet strax söder om Lauterviken, utanför Marpes naturreservat, på Fårö.

– Beskedet är att Ramona flyter och att hon just nu inspekteras både inifrån och utifrån för att kontrollera vad skrovet är i för skick. När inspektionen är klar kommer Ramona att transporteras till Kappelshamns hamn, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Annons

Det var under lördagsmorgonen som det 75 meter långa finskflaggade fartyget Ramona gick på grund vid Fårös västra kust. Fartyget, som fraktade timmerstockar, hade lämnat Klintehamn på Gotlands västkust och var på väg mot Lettlands huvudstad Riga när grundstötningen skedde.

Totalt fem personer befann sig ombord på fartyget. Ingen av dessa skadades i samband med grundstötningen. Varför fartyget satt kurs mot Fårö är ännu oklart.

Dykare som undersökt skrovet har konstaterat att det inte finns några hål och Kustbevakningen bedömer att risken för oljeläckage är liten. Fartyget låg på en gotländsk hylla, ett slags kalkberg, och en tredjedel av fartyget var ovanför vattenytan.

En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik har inletts. Utredningen kommer att överlämnas till åklagare senare i veckan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons