Annons

Grundskola stäms för kränkning av elev

En pojke på en grundfriskola i Göteborg ska ha hållits fast av personal vid upprepade tillfällen under två års tid.
Skolan krävdes på 120 000 kronor i skadestånd men gick bara med på att betala en mindre del. Nu stäms skolan av Barn- och elevombudet som kräver full ersättning, skriver
Samhälle • Publicerad 2 september 2022
Barn- och elevombudet (BEO) som är en del av Skolinspektionen har lämnat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt för att få skadestånd för en elev som anses ha kränkts i skolan. Arkivbild.
Barn- och elevombudet (BEO) som är en del av Skolinspektionen har lämnat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt för att få skadestånd för en elev som anses ha kränkts i skolan. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barn- och elevombudet (BEO) som är en del av Skolinspektionen, har granskat 40 olika situationer som ägt rum under två år av pojkens lågstadietid på en friskola i Göteborgs kommun.

Pojken ska enligt BEO vid flera tillfällen ha ställts i ett hörn av klassrummet av skolpersonal, vid ett tillfälle lagts på golvet och hållits fast i ben och armar och en annan gång ha hållits fast i armar bakom sin rygg. Vid ett annat tillfälle ska flera anställda ha varit inblandade i att pojken hölls fast i minst 20 minuter.

Annons

"Det har inte varit fråga om så allvarliga eller akuta ordningsstörningar att skolpersonalens ageranden har varit berättigade", skriver Skolinspektionen, enligt GP, och beskriver vidare agerandet som "förnedrande" och "förödmjukande" för pojken.

BEO anser att fasthållningarna vid sex tillfällen inte varit "rimliga i proportion till syftet".

Förra året krävde BEO ett skadestånd på 120 000 kronor för pojken, vilket skolan har bestridit. Skolan i sin tur anser att pojken har kränkts vid ett tillfälle, att det handlade om en "ringa kränkning" och säger sig kunna gå med på en ersättning om 30 000-40 000 kronor av "välvilja".

Enligt BEO är det vanligast att skolor i samma situation accepterar ett skadeståndskrav och betalar. När skolan i detta fall inte gör det väljer BEO att gå till domstol för att få fallet prövat. Man har nu lämnat in stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt, skriver GP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons