Annons

Grönt stålverk kan ha stor miljöpåverkan

Regeringen har underrättats om att det fossilfria stålverk som företaget H2 Green Steel vill etablera i Boden riskerar att ha en "stor miljöpåverkan", skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2022
Bild från ett traditionellt stålverk. Arkivbild.
Bild från ett traditionellt stålverk. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Myndigheten har inte tagit ställning till företagets ansökan men har en skyldighet att underrätta regeringen när en verksamhet kan få betydande inverkan på hälsa och miljö.

"Den planerade verksamheten innebär miljömässigt nytänkande men har samtidigt en omfattande stålproduktion, i en storleksordning som motsvarar den sammanlagda stålproduktionen vid alla nuvarande stålverk i Sverige. I och med verksamhetens omfattning kan produktionen komma att medföra stora utsläpp till luft. Anläggningen kommer även att förbruka stora mängder energi och råvaror", skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Annons

Företaget H2 Green Steel bildades 2020 och har haft som mål att att starta produktionen i Boden 2024. I stället för att elda koks och kol ska man använda vätgas för att framställa det så kallade gröna stålet.

Enligt H2 Green Steel kommer man att producera omkring fem miljoner ton stål årligen. Stålverket ska också innebära omkring 1 500 arbetstillfällen.

Fakta: Stålverket i Boden

Företaget H2 Green Steel har som mål att tillverka fossilfritt stål med början 2024.

Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden. Dessutom tillkommer alla underleverantörer och kringtjänster, kanske handlar det om så många som 10 000 personer.

Källa: H2 Green Steel

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons