Annons

Grönt ljus för kulturskola på skoltid

Elever i kulturskolan kan få ledigt av rektor från ordinarie skollektioner för att spela olika instrument. Det är följden av ett beslut från Skolinspektionen om Habo kommun, skriver .
Utbildning • Publicerad 1 december 2022
Rektor kan ge elever ledigt från ordinarie lektioner för att spela instrument i kulturskolan, enligt nya beslut från Skolverket och Skolinspektionen. Arkivbild.
Rektor kan ge elever ledigt från ordinarie lektioner för att spela instrument i kulturskolan, enligt nya beslut från Skolverket och Skolinspektionen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

För några år sedan skärpte Skolverket reglerna för de kommunala kulturskolorna, så att man inte längre kunde ge lektioner i att spela musikinstrument på ordinarie skoltid.

Men Habo, norr om Jönköping, har stretat emot. Elever i årskurserna 3–6 har fått ledigt från lektioner för att spela bland annat gitarr eller piano.

Annons

Skolinspektionen, som är den övervakande myndigheten, reagerade och inledde en tillsyn. Nu får Habo rätt – sedan Skolverket nyanserat regelverket.

"Enligt det nya beslutet jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet", skriver Skolinspektionen på sin sajt.

Det innebär att skolans rektor kan ta individuella beslut om elevers rätt att spela i kulturskolan, så länge de inte halkar efter i ordinarie ämnen.

Så har man redan gjort i Habo kommun.

– Man måste tänka innanför boxen och följa reglerna. Jag är lite förvånad att ingen kommit på det tidigare, säger Åsa Wadling, skolchef i Habo, till JP.

Konflikten i Habo har uppmärksammats av kultur- och musikskolor runt om i Sverige.

– Många har hört av sig i höst, men vi har bett dem vänta, säger Åsa Wadling.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons