Annons

Grönt ljus för Boeing 737 Max i Etiopien

Etiopien • Publicerad 1 februari 2022
Nära tre år efter den förödande flygolyckan i Etiopien säger Ethiopian Airlines att man åter ska börja flyga med Boeing 737 Max-plan. Arkivbild.
Nära tre år efter den förödande flygolyckan i Etiopien säger Ethiopian Airlines att man åter ska börja flyga med Boeing 737 Max-plan. Arkivbild.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Ethiopian Airlines återupptar flygningar med Boeings 737 Max efter den krasch 2019 då 157 personer omkom.

Flygolyckan i Etiopien i mars 2019 fem månader efter en liknande krasch i Indonesien, som dödade 189 människor, ledde till att flygplansmodellerna helt togs ur bruk.

Annons

Ett fel i flygplanets nödsystem angavs senare vara orsaken till de två förödande flygkrascherna. Gemensamt för de båda olyckorna var att det digitaliserade nödsystemet Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), som fanns i planen, aktiverades felaktigt.

Statsägda Ethiopian Airlines har länge sagt att det skulle dröja innan man åter tar flygplanstypen i bruk. I ett uttalande till AFP säger flygbolaget nu att beslutet att återuppta flygningarna med Boeingplanen kommer efter "intensiv omcertifiering" av tillsynsmyndigheter i USA, EU, Kina och Etiopien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons