Annons

Grönborg: "Skulle vara en fantastisk utmaning"

Rikard Grönborg föredrar att gå sin egen väg.
Genom att trotsa sanningar har förbundskaptenen fått framgångar – och kanske till och med öppnat båsdörren till NHL.
Ishockey • Publicerad 7 maj 2019
Rikard Grönborg blir historisk om han leder Tre Kronor till tredje raka VM-guldet. "Det kommer bli en väldigt stor utmaning", säger han.Foto: Naina Hel n Jåma /TT

50-åringen har varit med om att säkra 16 medaljer sedan han tog på sig förbundskavajen efter det tio år långa tränarlivet i USA.

Innan han går vidare i hockeyns värld är tanken att siffran ska adderas med ytterligare ett VM-guld i Slovakien, vilket i så fall skulle bli historiskt för Tre Kronor som aldrig tidigare har vunnit tre raka VM-turneringar.

"Förtjänat chansen"

Annons

Varför har då Grönborg lyckats?

Och vad ska han egentligen göra när tiden i landslagets bås når sitt slut?

Det korta svaret på första frågan: Han gillar att bryta barriärer.

Andra: Han gillar att bryta barriärer.

– Det var diskussioner om att jag inte hade varit huvudtränare i SHL, men jag vet också att människor runt omkring mig, som jag jobbat med, tyckte att jag var bra för det här uppdraget. Det får man tacka för, samtidigt som det kändes som att jag hade förtjänat att få chansen också på något sätt.

– Jag gillar att bryta barriären. Jag åkte över och spelade collegehockey när det i stort sett inte fanns några européer som gjorde det. Samma sak var det när jag började coacha i junior- och collegeligor i USA, då var det inte många européer, om ens någon på de olika nivåerna. Jag gillar att utmana de så kallade barriärerna. Det gjorde jag även på förbundet när jag började där.

TT: Varför gillar du det?

– Jag tycker det är en fantastisk utmaning, det är en utmaning att gå lite annorlunda vägar än vad andra människor gör. Det motiverar mig.

TT: Du går din väg bara?

– Precis. Att våga utmana de här sanningarna som hela tiden finns; för att göra det här måste du göra så, men ibland är det inte så. Det finns många vägar till Rom. Jag sitter inte direkt på något facit men jag vet att genom hårt arbetet och med en viss struktur och nyfikenhet kan man gå ganska långt. Och ödmjukhet. Jag är ödmjuk inför varje uppgift.

Annons

– Jag hoppas och tror att människor runt mig, de som jag har jobbat med, känner att jag har gjort det jag har sagt att jag skulle göra, och förhoppningsvis lite till.

Röda tråden

Rikard Grönborg har varit involverad i många delar av förbundets arbete sedan han klev in lokalerna i Johanneshov, Stockholm. Han har bland annat skrivit utbildningsmaterial, föreläst, varit scout, assisterande och haft huvudansvar för Små- och Juniorkronorna. 2016 tog över Tre Kronor efter Pär Mårts.

Under hela tiden har han "utmanat sanningar och svensk kultur" för att landslagen ska utvecklas, förädlas för att fortsätta vara en del av världstoppen.

På ett sätt tycker han att arbetet med förbundets röda tråd - igenkännande miljö och spelsätt oavsett landslag – i viss mån sticker ut allra mest.

– Samtidigt kan vi inte stå och säga att vi har svar på allting, för så är det inte. Det är ett viktigt jobb att vi hela tiden måste utmana var vi är men att vi ändå håller en linje på något sätt, säger han.

Rikard Grönborg anser att röda tråden är en stark förklaring till Tre Kronors senaste framgångar och han hoppas att hans tidigare arbete ska leda till en rolig och guldskimrande vår i Slovakien.

VM-turneringen som även blir hans sista.

Men att slutet är nära får inte särskilt stor plats bland förbundskaptenens tankar.

– Det är inget jag reflekterar över. Nu känns det här som en ny utmaning för mig, och det är fullt fokus på det. När röken lägger sig efter den här VM-turneringen går livet vidare till nästa utmaning.

Vill till NHL

En utmaning som han hoppas få i NHL, där han i flera medier nämns som en högst aktuell huvudtränare för flera klubbar men nu allra senast främst i Buffalo. Men att ta klivet till NHL lär förmodligen bli Rikard Grönborgs allra tuffaste barriär att korsa. Ingen europé har fått samma roll sedan finländaren Alpo Suhonens år i Chicago, 2000–2001, och tjecken Ivan Hlinkas tid i Pittsburgh, 2000–2002.

Annons

För svensken är situationen dock bara en extra sporre.

– Jag tycker att det skulle vare en fantastisk utmaning. Om något lag känner att jag är personen som ska vara med och utveckla organisationen och spelarna, då känner jag att det skulle vara ett jävligt kul uppdrag att få. Om jag får chansen tror jag att jag har ett lite utifrånperspektiv – i stället att för göra som alla andra göra tvärtom, lite annorlunda, säger han.

– Om någon vågar gå utanför boxen och inte bara tittar på samma människor som alla andra lag så kanske de kan få en jäkla utväxling på det också.

Men innan han vet hur NHL-klubbarnas ägare tänker är planen att bli en historisk svensk förbundskapten genom att vinna VM för tredje året i rad – och utöka sin egen medaljsamling till 17 stycken.

– Om det blir tre raka eller inte… det kommer bli en väldigt stor utmaning, så klart. Men det ska vara svårt, annars hade det inte varit värt att sträva efter det.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons