Annons

Gripna fransmän visas upp i iransk tv

Två gripna franska medborgare har visats upp i statlig iransk tv, där de säger sig vara franska underrättelseagenter. Frankrike kallar videon skamlig.
Iran • Publicerad 6 oktober 2022
Iran har visat upp två gripna franska medborgare i en bekännelsevideo i iransk tv. Arkivbild
Iran har visat upp två gripna franska medborgare i en bekännelsevideo i iransk tv. ArkivbildFoto: Vahid Salemi/AP/TT

De två franska medborgarna, Cecile Kohler och Jacques Paris, greps i maj i år. Enligt Frankrike är de företrädare för ett franskt lärarfack och var på semester i Iran, samtidigt som lärarstrejker pågick i flera delar av landet.

Cecile Kohler säger i videon att de är franska underrättelseagenter. Jacques Paris tillägger att deras uppdrag är att utöva påtryckningar på Irans regering.

Annons

Videon fördöms i hårda ordalag i ett uttalande från det franska utrikesdepartementet, som kallar de två för "statlig gisslan". "Iscensättande av deras förmodade bekännelse är skamligt, motbjudande, oacceptabelt och i strid med folkrätten", heter det i uttalandet.

Inslaget liknar tidigare videoklipp där Iran av allt att döma har tvingat fångar att erkänna brott. En rapport från 2020 listar minst 355 framtvingade erkännanden.

Inslaget visas i tv samtidigt som Iran skakas av en protestvåg som Teheran hävdar är iscensatt från utlandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons