Annons

Grekland skärper inresekraven för svenskar

Från och med den 17 augusti skärper Grekland kraven på svenskar som ska resa in i landet. För att släppas in ska alla svenska turister kunna visa upp ett negativt coronatest.
Coronaviruset • Publicerad 11 augusti 2020
Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.
Svenskar måste visa upp ett negativt coronatest för att få komma in i Grekland. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist /TT/Arkiv

Greklands regering meddelade under måndagen att alla svenskar som vill resa till landet måste visa upp ett negativt så kallat PCR-test, som visar om en person har en aktiv coronainfektion. Provresultatet får inte vara mer än 72 timmar gammalt.

Beskedet har skapat en oro bland svenska charterturister som har inbokade resor till Grekland. Hos researrangören Apollo har telefonkön vuxit sig lång under tisdagsförmiddagen.

Annons

– Vi inser att det här blir trassligt för våra kunder, och vi kommer att kontakta grekiska myndigheter för att försöka påverka deras beslut, säger Erika Butterworth.

Ställer till det

Enligt Apollo blir regeländringen en stor praktisk utmaning, då det kan vara svårt att hinna testa sig och få tillbaka provresultaten med så kort varsel. Att resultaten får vara högst 72 timmar gamla försvårar saken ytterligare.

– Det här gör att antalet svenskar som kan ta sig till Grekland kommer att minska. Det är svårt att få till testerna i tid, särskilt för de som inte bor i de större städerna, säger Erika Butterworth.

Om grekerna inte ändrar sitt beslut kommer Apollo att försöka hitta en samarbetspartner som kan sköta provtagningen för företagets kunder. Som sista alternativ kan man tvingas ställa in de flyg som går till Grekland under den närmaste framtiden.

Fortsätter som planerat

Researrangören TUI arbetar också med att få fram en lösning som de hoppas ska kunna möjliggöra att alla företagets kunder kan testa sig innan avresa.

– Just nu är vi förberedda på alla scenarier som kan uppstå. Individuella regler för de olika europeiska länderna gör inte saken lättare, men för närvarande fortsätter våra flyg till Grekland att gå som planerat, säger Magnus Hüttenberend, nordisk kommunikationschef på TUI.

Bolaget bekräftar att om resenärer som köpt en resa med Tui testas positivt för covid-19 innan avresa får resan bokas om utan extra kostnader.

Under söndagen registrerade Grekland 203 nya bekräftade fall. Det är landets högsta dygnssiffra sedan coronapandemin bröt ut.

Fakta: Greklands inreseregler

Från den 17 augusti måste alla svenskar som reser till Grekland, oavsett om det är med flyg eller via land, att kunna visa upp ett negativt PRC-test. Man ska alltså kunna bevisa att man inte har en pågående infektion för att tillåtas inresa.

Testet får vara högst 72 timmar gammalt vid inresa till Grekland.

Även turister från Tjeckien, Belgien, Spanien och Nederländerna måste kunna visa upp ett negativt provresultat. Detsamma gäller alla som reser in i Grekland landvägen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons