Annons

Grekland öppnar för turister: "Kan inte vänta"

Grekland håller andan och välkomnar utländska besökare. Regeringen hoppas kunna övertyga turister om att det är säkert – trots att sjukhusen är fulla av covidpatienter.
Grekland • Publicerad 14 maj 2021
Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.
Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.Foto: Stina Stjernkvist/TT
"Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka", säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
"Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka", säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Parasoll ska placeras ut med fyra meters avstånd. Personal i strandbarer testas regelbundet för covid-19. Och när museerna nu öppnar igen är det med strikta regler för hur många besökare som får komma in.

Med det anser sig Grekland vara redo för turismsäsongen – som officiellt inleds på lördag. Och även om vissa är oroliga för en ny virusvåg är det inget som det talas särskilt högt om i landet, där turismen brukar stå för omkring en fjärdedel av inkomsterna. Förra året var en katastrof för besöksnäringen och många anser att Grekland helt enkelt inte har råd med ännu en förlorad sommar.

Annons

– Människor måste börja jobba igen, säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare på Rhodos och ansvarig för turismfrågor, till TT.

– Turismen är så viktig för vår ekonomi och det är en prioritet för regeringen att den kommer i gång. Men det måste vara säkert för såväl greker som turister.

Test och vaccin

Nu pågår febril aktivitet för att marknadsföra Grekland som ett smittsäkert resmål vid Medelhavet – och turismminister Harry Theoharis har bland annat skickats till London för möten med politiker och flygbolag. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i sin tur framhållit kombinationen av utbredd testning, vaccinering och möjligheterna till utomhusaktiviteter som ett argument för att resenärer ska kunna känna sig trygga med att välja Grekland.

På Rhodos – där 95 procent av ekonomin på ett eller annat sätt är kopplad till turismen – har hotellägare fixat och fejat inför en säsong som i princip handlar om att vinna eller försvinna.

Förra året besökte 600 000 turister Rhodos, att jämföra med 2,3 miljoner 2019. Bara omkring hälften av öns 650 hotell öppnade.

– Vi är väldigt nervösa över hur det kommer att gå. Men jag är optimistisk, säger Taraslias.

– I år hoppas vi att alla hotell ska kunna öppna. Vi har börjat vaccinera alla som jobbar med turism, det finns noggranna protokoll kring säkerhet och vi fortsätter att bära munskydd och hålla avstånd.

Stängde ner

Grekland klarade sig förhållandevis bra under den första vågen av pandemin. Men virusfallen blev efter det stadigt fler, vilket drev den sedan krisåren sargade vården mot kollaps och fick myndigheterna att införa en ny lockdown i november.

I takt med att färre smittas och fler får vaccin har dock restriktionerna lättats steg för steg sedan början av april. Barer och restauranger med uteserveringar har återigen fyllts av gäster – vilket hyllas som ett viktigt steg tillbaka till det normala. För många greker är den dagliga kaffekoppen med vänner en lika naturlig rutin som att borsta tänderna.

– Det var härligt att se människor som äntligen fick träffas för en laglig kaffe tillsammans. Vi är många som har längtat efter att få komma ut, säger Taraslias.

Annons

Fortfarande rapporteras dock över 1 500 smittade och tiotals döda varje dag och många sjukhus är fyllda till bristningsgränsen av covidpatienter. Dagen efter det att restaurangerna hade öppnat den 3 maj infördes en kortare lockdown på Kalymnos på grund av att smittspridningen hade tagit fart på ön igen.

Trots det har Grekland gått i täten i EU när det gäller att öppna gränserna för utländska besökare. Förhandlingar pågår för ett gemensamt "vaccinpass" som är tänkt att tas i bruk i hela EU den 1 juli, men det tycker grekerna är för långt bort.

"Kan inte vänta"

Sedan nästan en månad tillbaka är karantänkravet slopat för resenärer från EU/Schengen, USA, Storbritannien och en rad andra länder. Däremot behöver de kunna visa upp ett intyg på vaccination eller ett negativt provsvar från ett test som har gjorts inom 72 timmar före inresa.

– Vi välkomnar en gemensam hållning när det gäller att återstarta turismen i EU, har turismminister Harry Theoharis sagt i en intervju.

– Men det måste ske nu. Vi kan inte vänta till i juni.

Fakta: Virusläget i Grekland

Jämfört med många andra europeiska länder klarade sig Grekland relativt bra under den första vågen av covid-19. Men läget förvärrades och vårdläget blev mycket ansträngt i städer som Aten och Thessaloniki när den andra vågen slog till. I november infördes en ny nedstängning.

Sedan början av april har dock regeringen gradvis lättat på restriktionerna. Först fick de flesta butiker förutom köpcentrum öppna. Den 12 april återgick gymnasieskolor till klassrumsundervisning. Den 3 maj fick restauranger och kaféer öppna för gäster utomhus, den 8 maj fick stränder sätta upp solstolar och parasoll och den 14 maj öppnade museerna igen.

Den 15 maj är det officiella startskottet för turismsäsongen, även om karantänkravet redan har slopats för flera länder. Det följs av återöppnandet av utomhusbiografer den 21 maj och teatrar den 28 maj.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från icke nödvändiga resor till Grekland.

Grekland har registrerat över 364 000 fall av covid-19 och omkring 12 000 döda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons