Annons

70 000 ungdomar kan resa gratis i Europa

Resor • Publicerad 7 april 2022
Fler ungdomar ska få åka ut i Europa gratis genom Discover EU. Arkivbild.
Fler ungdomar ska få åka ut i Europa gratis genom Discover EU. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

70 000 18-åringar får chansen att resa genom Europa i sommar. Det är EU-kommissionens projekt Discover EU som drar i gång igen efter att ha legat på is under pandemin.

35 000 personer, födda mellan den 1 juli 2003 och den 30 juni 2004, har möjlighet att vinna ett resekort i den första omgången, som öppnar på torsdagen. Ytterligare 35 000 resekort delas ut i höst.

Annons

Ansökan görs genom att svara på frågor i en frågesport. Sedan ska respassen fördelas mellan medlemsländerna enligt folkmängd. Resorna sker främst med tåg, men även resor med buss, färja och flyg kan ingå.

Initiativet startade 2018 och då fick 293 svenska ungdomar resa gratis under den första sommaren – men då delades bara 15 000 resekort ut.

I år utökas programmet med fler länder och utöver ungdomar från EU-länder får de från Island, Liechtenstein, Norge, Serbien, Turkiet och Nordmakedonien söka. Vinnarna får också ett Discover EU-kort med rabatter på kollektivtrafik, logi och mat i de olika medlemsländerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons