Annons

Gratis mensskydd i engelska skolor

Storbritannien • Publicerad 18 januari 2020
Mensskydd blir gratis för skolungdomar i England.
Mensskydd blir gratis för skolungdomar i England.Foto: Jessica Gow/TT

Den brittiska regeringen satsar på bindor och tamponger. Från och med nästa vecka ska staten bekosta gratis mensskydd på alla grundskolor i England, rapporterar The Independent och andra brittiska medier.

Beslutet hyllas av studentkampanjen Free Periods, som i flera år har krävt krafttag mot vad de kallar "period poverty", vilket kan översättas mensfattigdom. 2017 fann barnrättsorganisationen Plan att var tionde flicka och kvinna i Storbritannien mellan 14 och 21 år inte hade råd att köpa mensskydd – något som enligt Free Periods riskerar att leda till att elever stannar hemma från skolan.

Annons

– Mens är en normal del av livet, och vi vill inte att barn skolkar från lektionerna på grund av det, säger barn- och familjeminister Michelle Donelan, enligt brittiska medier.

Liknande planer finns även i Wales och Skottland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons