Annons

Granskning: Vilseledande nätbutiker i Europa

En EU-samordnad granskning av 399 europeiska nätbutiker visar att 148 av dem använder sig av en webbdesign som riskerar att vilseleda konsumenten, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2023
Dark patterns är design skapad för att leda konsumenter till handlingar som gynnar säljaren. Arkivbild.
Dark patterns är design skapad för att leda konsumenter till handlingar som gynnar säljaren. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Syftet med granskningen var att undersöka hur stort problemet med så kallade dark patterns är, skriver Konsumentverket. Med dark patterns menas användargränssnitt, exempelvis webbplatser, som försöker vilseleda konsumenten att fatta ogrundade köpbeslut som man annars inte skulle ha fattat – och som främst gynnar säljaren.

Granskningen visar att omkring 40 av de granskade nätbutikerna använder sig av fejkade nedräkningar av erbjudanden. Drygt 50 styr på olika sätt konsumenter för att välja dyrare produkter eller prenumerationer och 70 nätbutiker döljer viktig information.

Annons

På den svenska marknaden identifierades inga fejkade nedräkningar av erbjudanden. Endast ett fåtal fall av dold information och design upptäcktes.

Konsumentmyndigheter i respektive medlemsland ska nu fatta beslut om att inleda tillsynsärenden för butiker med påvisade brister.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons