Annons

Grannländernas stöd för Guaidó sviktar

För tre år sedan såg en demokratisk oppositionsvåg ut att skaka om makten i Venezuela, med stort stöd från omvärlden. Men stödet för oppositionsledaren Juan Guaidó har börjat fallera hemma i Sydamerika.
Venezuela • Publicerad 7 oktober 2022
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó tappar stöd bland de närmaste grannländerna. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó tappar stöd bland de närmaste grannländerna. Arkivbild.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

När den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS samlades i veckan ställde sig 19 stater bakom ett förslag att sparka ut den venezuelanska oppositionens sändebud.

Sändebudet representerar den interimsregering som Juan Guaidó bildade och som tiotals länder då erkände som landets riktiga. Men interimsregeringen har trots landsomfattande protester och internationella sanktioner inte lyckats rubba Nicolás Maduros socialiststyre och proteströrelsen har sedan dess stagnerat.

Annons

Vid sidan av det har flera sydamerikanska länder genomgått maktskiften. Colombia var tidigare en av Guaidós främsta förespråkare, men landets nya vänsterpresident Gustavo Petro har börjat knyta nya band till Maduro-regeringen, bland annat för att få dess stöd i dialogen med rebellgruppen ELN.

Förslaget att sparka ut Venezuelas alternativa sändebud gick inte igenom då det krävde två tredjedelars majoritet, men det var likväl fler än hälften av medlemsländerna som ställde sig bakom det.

Endast fyra länder satte sig emot: USA, Kanada, Guatemala och Paraguay. Brasilien och Ecuador avstod.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons