Annons

Grannar fortsatt oroliga för ökad trafik vid nya Tallhagsskolan

Grannarna är fortfarande oroliga för ökad trafik och för barnens säkerhet inför byggandet av nya Tallhagsskolan vid Brofästet. Det finns också missnöje med att tallskog försvinner när Gröndal växer med en ny fotbollsplan närmare Getingen.
Kalmar • Publicerad 14 augusti 2018
Foto: Källa: Kalmar kommun

Boende och sakägare har passat på att yttra sig i sommar när detaljplanen för Telemarken 1 som ska göras om för nya Tallhagsskolan varit ute på samråd.

Kommunen vill bygga en ny anslutning från Rådmansgatan till de hyresrätter som planeras där det i dag är hotell kring de runda skolbyggnaderna. Sopbilar och spelarbussar till matcher på Gröndal kan också ta den vägen, men det ska inte bli en infart till skolan. Den trafiken ska även fortsatt gå från Gröndalsvägen är planen.

Annons

Men på Getingen finns oron kvar för att det ska bli väldigt mycket trafik i området när Kalmarsundskolans och Vasaskolans högstadieelever ska samsas med särskola och Lindöskolans mellanstadieelever vid Brofästet. I ett yttrande ber grannar kommunen att helt ta bort alternativet med att öppna upp Rådmansgatan som anslutningsled till bostäder och idrottsplats.

I detaljplanen ingår också att göra Gröndals idrottsplats större med ny sporthall till skolan, ny fotbollsplan och plats för större tennisområde. Det finns också missnöje med att tallskog försvinner och att det blir mer buller både från trafik och från fotboll när Gröndal växer med en ny fotbollsplan närmare Getingen.

En granne skriver att skogen vid Rådmansgatan är ”långt mer använd som rekreationsområde, skolskog, naturområde för förskolor, hundrastning jämfört med området norr om Gröndal” som anges som bättre placering. Inte minst för att skogen fungerar som bullerskydd mot Gröndal och Ängöleden.

I planen står att kommunen är medveten om att ljud från fotbollsplanen kommer närmare villaområdet, men bedömer inte att det kommer att låta så mycket eftersom det enbart är fråga om en träningsplan.

Kultur- och fritidsnämnden önskar i sitt yttrande att det blir en elvamannaplan med naturgräs, ingen sjumannaplan.

Ett annat önskemål som kommit fram under samrådet är en cykelbana längs med Rådmansgatan trots att det inte är inritat i dag, för att skilja cyklister från förmodad ökad tungtrafik i området.

Bostadsrättsföreningen Talludden anser inte att kommunen tagit hänsyn till deras oro för att trycket på parkeringsplatsen på Svinö ökar då parkeringsplatser vid Brofästet försvinner i detaljplanen, trots att föreningen påtalat detta tidigare.

Kommunen väntar fortfarande på svar från länsstyrelsen, som fått förlängd tid för sitt samrådsyttrande, och är inte klara med kommentarer till synpunkterna.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons