Annons

Grandmaster Flash: Coolt att få träffa kungen

Hiphop-pionjären Grandmaster Flash är i Stockholm för att ta emot Polarpriset. Han är den förste någonsin inom genren att tilldelas priset.
Musik • Publicerad 10 juni 2019
"Jag upptäcker fortfarande ny musik som jag kan använda mig av, så jag tänker inte gå i pension än på länge", säger Polarpristagaren Grandmaster Flash.Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Polarpriset, vad är det för något?" Ungefär så reagerade Grandmaster Flash när han fick höra att hans kontor fått samtalet.

– Jag får många erbjudande och kan förstås inte tacka ja till allt, men när det här dök upp sade man åt mig att det var en ganska stor grej.

Annons

Han fick rådet att kolla upp priset och blev imponerade av vad han läste. Ännu bättre blev det när han såg vilka som tidigare har fått det.

Hört att kungen är cool

Att tilldelas priset ser Grandmaster Flash som en stor ära, och det är inte utan att han tänker tillbaka på hur allting en gång började, säger han.

– Tänk att jag som tonåring gjorde det här gratis och att man även när jag slog igenom sade att hiphop bara var en fluga. "Ni plockar isär låtar, sätter ihop dem till nya och pratar i stället för att sjunga? Kom igen, det kommer aldrig att hålla." Men nu sitter jag i Sverige nästan 50 år senare och snart ska jag få träffa kungen.

För att kunna närvara vid prisceremonin i Stockholm var Grandmaster Flash tvungen att planera om sin pågående turné, men det kändes som ett måste när han förstod att det var Sveriges kung som skulle överräcka priset.

– Jag har hört att han är ganska cool, en trevlig man som jag förhoppningsvis får en pratstund med.

Ser sig om en nörd

Juryn motiverar priset med att "Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument".

– Jag håller med om att jag är en vetenskapsman, men skulle hellre använda ordet nörd. Jag har aldrig studerat musik och fattade aldrig det där med toner och sådant när jag gick i skolan. Jag närmade mig musiken ur ett matematiskt perspektiv, genom räkna ut hur och när och varför man skulle göra vad för att få en viss effekt.

Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som han egentligen heter, växte upp i ett hem där hans föräldrar och äldre systrar spelade all slags musik, allt från rock och pop, jazz och blues till soul och karibisk musik.

– För mig har musik aldrig varit svart eller vit, amerikansk eller utländsk. Den har ingen hudfärg och ingen nationalitet. Det enda som finns är musik.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons