Annons

Google får miljardbot för stopp av elbilsapp

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2021
Amerikanska teknikjätten Google.
Amerikanska teknikjätten Google.Foto: Michel Euler/AP/TT

Amerikanska teknikjätten Google ska betala drygt 102 miljoner euro i böter (motsvarande omkring 1 miljard kronor) för att ha vägrat att tillåta en konkurrerande app i tjänsten Android Auto.

Tjänsten ansluter mobiltelefoner med Googles operativsystem Android till bilens bildskärm. Apparna i mobilen måste dock vara kompatibla med tjänsten för att synas i bilen, och för det krävs tillgång till Googles utvecklarverktyg.

Annons

Beslutet som fattats av Italiens konkurrensmyndighet innebär att Google måste ge andra företag tillgång till de verktyg som krävs för att utveckla appar som är kompatibla med tjänsten.

Den aktuella appen som stoppades, Juicepass, låter elbilsanvändare hitta närmaste laddställe och reservera en plats där.

Myndigheten konstaterar att Google konsekvent har gynnat sin egen app Google maps, på bekostnad av Juicepass och andras appar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons