Annons
Nöje

Golden Globe till Skarsgård – men inte till Östlund

Alexander Skarsgård fick en Golden Globe för sin insats i miniserien "Big little lies", men filmskaparen Ruben Östlund blev lottlös på galan.
Kultur • Publicerad 8 januari 2018
Alexander Skarsgård tog emot sin första Golden Globe, detta för sin insats i miniserien "Big little lies".
Alexander Skarsgård tog emot sin första Golden Globe, detta för sin insats i miniserien "Big little lies".Foto: Jordan Strauss

Alexander Skarsgård vann för bästa manliga biroll i tv-serie-kategorin. Det är i miniserien "Big little lies" som Skarsgård spelar en aggressiv man i ett destruktivt förhållande.

– Jag står här i natt för att jag har haft privilegiet att arbeta med en grupp ofattbart begåvade kvinnor, sa Skarsgård från scen.

Annons

Han riktade särskilt sitt tack till Nicole Kidman, motspelare i den rosade miniserien. Kidman blev, precis som Skarsgård, också prisad för sin insats. Det var hennes fjärde Golden Globe.

– Jag älskar dig, sa Skarsgård direkt till Kidman. Tack för att du har varit med och gjort det här till den största upplevelsen i min karriär.

Skarsgård fick priset i konkurrens med David Harbour, Alfred Molina, Christian Slater och David Thewlis.

Det är hans första Golden Globe och han är den förste svensk att vinna det prestigefyllda priset på över tre decennier.

Filmgalan, som arrangeras av Hollywood Foreign Press Association, delar ut pris för insatser inom både film och tv. Galan leddes i år av komikern Seth Meyers och mycket av försnacket kom att handla om de skandaler kring sexuella övergrepp som blivit kända det senaste året.

Många stjärnor, inte minst de kvinnliga, valde att klä sig i helsvart för att markera mot kränkningarna och för att signalera att det nu måste vara slut med sexuella övergrepp i filmindustrin.

– Folk är nu medvetna om maktförskjutningen som har lett till övergrepp inom vår bransch. Det finns överallt, säger Meryl Streep, enligt nyhetsbyrån AFP.

Seth Meyers valde att krydda sitt värdskap med ett par skämt om de skandaler som rullats upp bland annat kring den tidigare så inflytelserike filmskaparen Harvey Weinstein, som de senaste månaderna anklagats för en rad övergrepp av kända filmstjärnor.

– Nu är det 2018. Marijuana är äntligen tillåtet och sexuella ofredanden är inte det. Det kommer bli ett bra år, sa Meyers.

Förutom Skarsgård var även Ruben Östlund nominerad för sin film "The square". Den kritikerrosade filmen, som tidigare i år vann Guldpalmen i Cannes, föll dock inte den Hollywoodbaserade juryn i smaken. Bästa icke engelskspråkiga film blev i stället den tyska filmen "Aus dem nichts".

Annons

Av de priser som delades ut gick flest till "Three billboards outside Ebbing, Missouri". Filmen, som är en mörk dramakomedi om en havererad polisutredning och en hämndlysten mamma, fick fyra priser – bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand) och bästa manliga biroll (Sam Rockwell).

Förhandsfavoriten "The shape of water", som nominerats till sju priser – flest av alla – fick klara sig med blott två.

Av de prisade tv-serierna blev "Big little lies" vinnaren. Förutom Skarsgård och Kidman fick serien två ytterligare priser – för bästa miniserie och bästa kvinnliga biroll (Laura Dern).

Bästa dramaserie blev "The handmaid's tale".

Ruben Östlund blev utan utmärkelse på galan. Arkivbild.
Ruben Östlund blev utan utmärkelse på galan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Daniel Persson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons