Annons

Full fart på börsen – upp nästan två procent

Börsåret 2020 inleddes med kraftigt stigande kurser. Stockholmsbörsens breda OMXS-index steg 1,9 procent. Även de ledande Europabörserna klättrade.
Ekonomi • Publicerad 2 januari 2020
Stockholmsbörsen steg 1,9 procent på årets första handelsdag.
Stockholmsbörsen steg 1,9 procent på årets första handelsdag.Foto: Johan Hallnäs / TT

Förra året kunde sammanfattas med en uppgång på totalt 29,6 procent, den bästa utvecklingen för Stockholmsbörsen sedan 2009. Och på torsdagen fortsatte det uppåt.

Samtliga storbolag steg, många med 2,5–3,0 procent. Allra bäst gick skogsbolaget SCA som klättrade 3,2 procent, följt av SEB som ökade 3,1 procent.

Annons

Även de övriga storbankerna utvecklades positivt. Handelsbanken och Nordea steg 2,9 respektive 2,8 procent, medan Swedbank fick nöja sig med en uppgång på 1,4 procent.

Uppsvinget i Stockholm följer en global utveckling, en effekt av att Kina på nyårsdagen meddelat att kraven minskas på kapitalreserverna i landets banker – något som frigör stora summor, vilket i sin tur tros stötta ekonomin och öka investeringsviljan. Dessutom har president Donald Trump meddelat att ett preliminärt handelsavtal med Kina ska skrivas under den 15 januari.

Bland på de europeiska storbörserna gick CAC40-index i Paris bäst och steg 1,1 procent. DAX-index i Frankfurt ökade 1,0 procent medan FTSE100-index i London lyfte 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons