Annons

GM varnar för halvledarbrist

Bristen på halvledare påverkade inte General Motors resultat under första kvartalet.
Ekonomi • Publicerad 5 maj 2021
General Motors fabrik i Arlington, Texas. Arkivbild.
General Motors fabrik i Arlington, Texas. Arkivbild.Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Bolaget som är den ledande biltillverkaren på den amerikanska marknaden med varumärken som Cadillac, Buick och Chevrolet, varnar dock för att situationen kan komma att förvärras under andra kvartalet. GM håller dock fast vid sin vinstprognos för 2021.

– Vi bedömer att andra kvartalet kommer att bli svagast för att därefter se en återhämtning under resten av året. Vi kommer att försöka att återhämta nedgången under andra kvartalet, sedan kan jag inte i nuläget säga om vi lyckas fullt ut, säger vd:n Mary Barra i en intervju med CNBC.

Annons

GM bedömer att årets vinst kommer att ligga omkring 10–11 miljarder dollar, eftersom halvledarbristen kommer att påverka vinsten negativt med 1,5–2 miljarder dollar.

Enligt vd:n Mary Barra har man ännu inte sett en minskad efterfrågan i takt med att bilpriserna har stigit. För första kvartalet blev nettovinsten tre miljarder dollar, upp från det pandemidrabbade kvartalet förra året som slutade med en vinst på 294 miljoner dollar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons