Annons

Glencore slopar jätteutdelning

Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2020
Glencores huvudkontor i schweiziska Baar. Arkivbild.
Glencores huvudkontor i schweiziska Baar. Arkivbild.Foto: Sigi Tischler/AP/TT

Den brittisk-schweiziska gruv- och metallhandelsjätten Glencore slopar sin planerade aktieutdelning på sammanlagt 2,6 miljarder dollar, eller drygt 22 miljarder kronor, sedan coronakrisen tvingat bolaget att skriva ned värdet på sina tillgångar med 3,2 miljarder dollar.

Enligt bolaget är de ekonomiska utsikterna för osäkra för att aktieutdelningen ska kunna göras. I stället ska Glencore fokusera på att få ner sina skulder, enligt vd Ivan Glasenberg.

Glencore redovisar en nettoförlust på 2,6 miljarder dollar för årets sex första månader, att jämföra med vinsten på 226 miljoner dollar motsvarande period i fjol. Den underliggande vinsten, enligt måttet ebitda, sjönk med 13 procent till 4,8 miljarder dollar, vilket var ett bättre resultat än vad analytiker överlag hade räknat med.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons