Annons
På onsdagen dömdes de glasbrukstjuvar från Skåne som stal glaspjäser i bland annat Åfors och Johansfors i slutet på augusti.
Nyheter • Publicerad 28 september 2006

Paret, som är i 60-års-åldern, dömdes av Kalmar tingsrätt till fängelse i vardera sex månader medan påföljden för den 19-åriga dottern blev skyddstillsyn.

När familjen, bosatt i nordvästra Skåne, hade stulit glasföremål i Åfors och Johansfors hade de otur. De fastnade näm-ligen i en av polisens hundpatruller som var ute på övning.

Annons

Insvepta i kläder I deras bil fanns stulna glaspjäser från de båda glasbruken i Emmaboda kommun. De låg i bagageutrymmet insvepta i kläder i en svart väska och i en ryggsäck. Ett av plaggen utgjordes av en stor och bred påse, som kunde hängas över axlarna och knytas i ryggen.

I bilen hittades bland annat en dyrbar röd vas

signerad av Ulrika Hydman-Vallien, värd drygt 20 000 kronor, och ett av Bertil Valliens berömda glas-

huvuden, värd 6 000 kronor.

Där fanns även glasföremål som finns till försäljning i Orrefors och Kosta.

Tjuvarna kunde gripas tack vare att personalen i glasboden på Åfors glasbruk följde efter tjuvarnas bil när de begav sig i väg norrut på riksväg 28 mot Kosta.

Ingen förkaring Polisen i Kalmar larmades om stölden och kontaktade sina kolleger på andra sidan länsgränsen. Och vad glastjuvarna inte kände till var att hund-förare från Kronobergspolisen och en helikopter just då fanns i Kosta där de höll på med en övning. Därför kunde de gripas snabbt.

Familjen nekar emellertid till att ha begått stölderna, men har inte kunnat förklara hur stöldgodset hamnat i deras bil.

Föräldrarna är sedan tidigare kända av polisen och har dömts för förmögenhetsbrott vid flera tillfällen.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons