Annons

Gisslan fritagna i Burkina Faso – två döda

Två franska soldater uppges ha dödats i samband med en fritagning av gisslan i Burkina Faso. Bland de fritagna finns två fransmän som kidnappades förra veckan.
Burkina Faso • Publicerad 10 maj 2019
Fritagningen av gisslan ska ha skett i norra Burkina Faso.
Fritagningen av gisslan ska ha skett i norra Burkina Faso.Foto: 

Insatsen leddes av den franska militären på plats i Burkina Faso och genomfördes under natten till fredagen. Totalt fyra personer har fritagits: två fransmän, en sydkorean och en amerikansk medborgare.

De båda fransmännen, två musiklärare från Paris, kidnappades under en safari i grannlandet Benin förra veckan. Deras guide hittades misshandlad till döds.

Annons

Identiteten på resten av gisslan är ännu inte känd, inte heller vilka som ligger bakom gisslantagandet.

I ett uttalande hyllar den franske presidenten Emmanuel Macron insatsen samtidigt som han uppmärksammar de två döda soldaternas uppoffringar.

Frankrike har sedan 2013 marktrupper i den konflikthärjade Sahelregionen i västra Afrika, där Burkina Faso ligger. Insatsen var först riktad mot islamistiska gruppers landvinningar i Mali men omfattar i dag fem nationer, alla tidigare franska kolonier. Totalt 4 500 franska trupper deltar i operationen som fått namnet Barkhane.

Regionen väntas bli mer instabil när flera islamistiska terrorgrupper trycks tillbaka i både Nordafrika och i Mellanöstern.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons