Annons

Giftfynd i marken på gammal industritomt

Miljö • Publicerad 5 november 2020
Stora mängder arsenik har hittats i marken på en gammal industritomt utanför Bollnäs. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Stora mängder arsenik har hittats i marken på en gammal industritomt utanför Bollnäs, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg. Dessutom har fynd gjorts av nedgrävda tunnor med tjära och andra giftiga ämnen.

Tidigare har inget kunnat hittas men efter misstankar gjordes en ny miljöutredning. Nu är fynden överraskande stora.

Annons

– Det är väl utbredningen av arseniken som är lite förvånande. Men vi trodde att det kunde finnas, så det var därför vi gjorde utredningen så grundligt, säger Henrik Lind, miljöhandläggare på länsstyrelsen Gävleborgs län.

Nu ska spridningen och omfattningen bedömas. Tills vidare har tunnorna med gift grävts ned igen för att inte läcka, men de kommer att behöva tas bort, enligt Henrik Lind.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons