Annons

Gessle förvånad över responsen

I Gyllene Tider krossade Per Gessle svenska tonårshjärtan på 80-talet. På 90-talet blev han internationell stjärna i Roxette. Hans nya platta Mazarin spelades in i lugn och ro utan tanke på branschens krav. Ändå har den blivit sommarens hetaste.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2003
Per Gessle är tillbaka med en soloskiva på svenska, Mazarin. Foto: Anders Andersson/HP/ScanpixFoto: 

- Jag är helt tagen på sängen. Det här är en skiva jag gjort för mig själv, Men sådan här respons har jag aldrig fått innan albumet ens kommit ut, säger Per Gessle om skivan som släpptes tidigare i veckan.

Suget efter en sommarturné är stort. Och nu har Per Gessle bestämt sig för att ge sig ut i sommar. Bandet är klart och premiären spikad till Halmstad den 29 juli.

Annons

Gick åt var sitt håll

Efter Room service-turnén med Roxette bestämde Per Gessle och Marie Fredriksson sig för att göra soloplattor på var sitt håll. Gessle ägnade 2002 åt att skriva låtar och gå igenom gammalt material. Att jobba internationellt ställer stora krav på kompromisser.

Skivbolagen i olika världsdelar har olika uppfattningar om vilka mixningar som ska släppas, hur långa intron en låt kan ha och hur samarbetsvilliga artisterna ska vara. Mazarin spelades in i den före detta Brainpool-medlemmen Christoffer Lundquists studio i Vollsjö, Skåne.

- Han har byggt den i en ladugård bredvid huset där han bor. Vi slapp all uppmärksamhet bortsett från att några på Ica Sjöbo ryckte på axlarna när vi kom dit.

"Som ett barnkalas"

Det låter som en behaglig inspelning?

- Ja, även om den inte var problemfri. Det var minus 24 grader och studion blev insnöad. Men för mig var det en enorm upplevelse, ungefär som när Gyllene Tider spelade in sin första skiva. Då var vi 19 år, bodde på märkliga hotell och åkte ut till EMI:s studio i Skärmarbrink.

Trion Per Gessle, Clarence Öfverman och Christoffer Lundquist ville göra en skiva som påminde om George Harrisons All things must pass. Studion var fylld av gammal utrustning och Per Gessle plockade med sig elektroniska prylar han samlat på sig under åren.

- Det var som ett barnkalas för oss. Jag fick till exempel spela bas och om man inte kan det så gör man mest sexiga licks som duktiga basister tröttnat på att göra.

Marie Fredriksson gästsjunger

Annons

Roxette-kollegan Marie Fredriksson har haft en svår period: hon insjuknade i cancer förra året. Hon gästar Mazarin på låten På promenad genom stan.

Det var viktigt för Per Gessle att hon var med, han skrev låten 1985 och den handlar om Halmstad som båda bott i.

- Det var ju en frontalkrock hon gick igenom och det tar tid att återhämta sig. Men hon är okej nu, känns det som. Jag var hemma hos henne för några veckor sedan när hon fyllde år.

Per Gessles förmåga att skriva framgångsrika poplåtar är väl dokumenterad. Få gör sommarpop som honom, själv tror han att det har att göra med rösten.

Ska uppträda på Skansen

- Även om jag skulle skriva om den gråkalla vintern så låter det sommar. När jag sjunger på svenska låter det bubbligt, luftigt och fluffigt. Det har jag fått lära mig att leva med och egentligen är det ju inte så pjåkigt.

Förutom den ännu ej spikade turnén kommer Per Gessle att uppträda hos Lasse Berghagen i premiären av Allsång på Skansen den 24 juni och den 14 juli är han inbjuden till Victoriadagen i Borgholm på Öland. (PM)

Johan Sjöstrand

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons