Annons

Gerhard Schröder stämmer tyska förbundsdagen

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder har stämt det tyska parlamentet förbundsdagen efter att flera av hans förmåner dragits in till följd av hans kopplingar till ryska energijättar.
Tyskland • Publicerad 12 augusti 2022
Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder. Arkivbild.
Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/AP/TT

Stämningen ska ha lämnats in till en förvaltningsdomstol i Berlin, uppger Schröders advokat Michael Nagel för lokala medier.

Det var i maj som förbundsdagen fråntog Schröder flera privilegier, bland annat ett arbetsrum i förbundsdagens lokaler i Berlin, samt anställd personal.

Annons

78-årige Schröder, som var Tysklands förbundskansler 1998–2005, har fått motta skarp kritik för sina nära kopplingar till ryska energibolag och Rysslands president Vladimir Putin. Först efter påtryckningar lämnade Schröder i maj sin post i gasjätten Gazproms styrelse.

Att Schröder inte klippt banden till Kreml efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har väckt ilska i Tyskland och utgjort en belastning för socialdemokratiska SPD.

Så sent som i måndags meddelade SPD:s lokalförening i Hannover att Schröder får förbli medlem i partiet, efter en granskning av hans kopplingar till Ryssland. Beslutet kan dock komma att överklagas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons