Annons

Geely ansöker om notering på Shanghaibörsen

Ekonomi • Publicerad 1 september 2020
Geely Automobile ingår i Li Shufus företagsimperium Zhejiang Geely Holding Group, som även äger Volvo Cars och stora poster i både AB Volvo och tyska Daimler. Arkivbild
Geely Automobile ingår i Li Shufus företagsimperium Zhejiang Geely Holding Group, som även äger Volvo Cars och stora poster i både AB Volvo och tyska Daimler. ArkivbildFoto: Vincent Thian AP/TT

Geely Automobile, en av Kinas största biltillverkare, har ansökt om notering på den tekniktunga Star Market-börsen i Shanghai, enligt handlingar som har publicerats.

Geely ingår i samma företagssfär som Volvo Cars, med Zhejiang Geely Holding som ägare.

Annons

Planen är att med hjälp av börsnoteringen dra in finansiering till investeringar på motsvarande 20 miljarder yuan (cirka 25 miljarder kronor) för att satsa på teknikutveckling och nya bilmodeller.

Den Hangzhou-baserade biltillverkaren redovisade nyligen en halvårsvinst på 2,3 miljarder yuan och ett försäljningsras på 19 procent till 530 446 fordon. Omsättningen föll 23 procent till 36,8 miljarder yuan.

Tidigare har Zhejiang Geely övervägt att slå samman Geely Automobile med Volvo Cars och notera bolaget på börserna i Hongkong och Stockholm. Denna plan lades på is tidigare i sommar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons