Annons

Gazprom tipsar om metod att undgå sanktioner

Den ryska gasjätten Gazprom försöker övertyga sina europeiska kunder om att de kan fortsätta att köpa gas utan att detta innebär några brott mot sanktionerna mot Ryssland.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2022
Gazprom vill fortsätta att sälja sin gas. Arkivbild.Foto: Michael Sohn

EU-kommissionen har sagt att det är ett sanktionsbrott att göra som Ryssland vill och betala för gasen i rubel eftersom den ryska centralbanken är involverad. Polen och Bulgarien har vägrat, och därför har gasen stängts av till de länderna.

Men Gazprom vill fortsätta att sälja gas till Europa.

Annons

Företaget skriver nu i ett brev till sina kunder, som Bloomberg tagit del av, att en ny ordning tagits fram av Kreml den 4 maj, som "förtydligar processen" med rubelbetalningar.

Betalningarna ska nu kunna växlas via en annan myndighet, Russia National Clearing Center, i stället för via centralbanken.

Gazprom skriver i brevet att den nya ordningen garanterar transparens av pengaflödena, och att den också garanterar att ingen "tredje part" är involverad i betalningarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons