Annons

Gazprom öppnar gaskranen till Italien

Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Det ryska gasmonopolet Gazprom uppger att de börjar leverera gas via ledning till Italien igen. Arkivbild
Det ryska gasmonopolet Gazprom uppger att de börjar leverera gas via ledning till Italien igen. ArkivbildFoto: Dmitri Lovetsky AP/TT

Priset på naturgas i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam sjunker 5 procent till 161:50 euro per megawattimme. Prisnivån är därmed det lägsta sedan i juli.

Det senaste prisfallet kommer samtidigt som det ryska gasmonopolet Gazprom meddelar att man återupptar leveranserna av rysk naturgas till Italien, via Österrike.

Annons

Enligt Gazprom har man hittat en lösning tillsammans med italienska gasimportörer på de problem som bolaget hävdar orsakats av österrikiska regelförändringar i slutet av september.

Gaspriserna är trots den senaste tidens kraftiga prisnedgångar, från de historiska toppnivåerna i augusti, på onormalt höga nivåer. Under åren före det att Ryssland började strypa gasleveranser till EU 2021 låg årsgenomsnittet kring 20 euro per megawattimme.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons