Annons

Gasbristen får européer att rusa efter ved

Oroliga européer rusar efter ved och kaminer när temperaturerna sjunker – och gasen från Ryssland i takt med den.
Ekonomi • Publicerad 8 oktober 2022
Fler vill värma sig med ved. Arkivbild.
Fler vill värma sig med ved. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ved har seglat upp som en av de mest eftersökta varorna på svenska Blocket.

Men även i övriga Europa är efterfrågan på ved och pellets som det går att elda med stor. Skälet är så klart risken för gasbrist och höga elpriser till vintern.

Annons

Vedförsäljningen tog fart redan i somras, enligt Trond Fjortoft vd på norska återförsäljaren Kortreist ved.

– Folk är desperata efter ved och de köper mer än de brukar. Normalt sett börjar det när det blir kallt, någon säger "åh, vi borde köpa lite ved", men i år började det redan i juni, säger han.

Samlas runt öppna spisen

I Frankrike har priset på träpellets nästan dubblerats, till 600 euro per ton, samtidigt som återförsäljare ser tecken på att folk bunkrar.

Ungern har av samma anledning förbjudit export av pellets och Rumänien har satt ett pristak på ved i sex månader.

I Tyskland är den nationella sotarföreningen överbelamrad med förfrågningar från folk som vill koppla på både gamla och nya kaminer. De får också in frågor kring om det går att elda med både det ena och det andra, till exempel hästbajs.

Stor efterfrågan

Även efterfrågan på vedeldade spisar och kaminer är stor, och leveranstiderna långa. Något som svenska företaget Gabriel kakelugnar vittnar om.

– Under pandemin investerade människor mer i sina hem. Det har eskalerat nu, säger bolagets vd och grundare Jesper Svensson.

Beställningarna har mer än fyrfaldigats och den som beställer nu kan inte förvänta sig leverans före mars.

Nic Snell, vd på brittiska kaminföretaget Certainly Wood, beskriver det som en återgång till gamla dar, när folk inte hade hela huset uppvärmt och samlades runt öppna spisen på kvällen.

– Det kommer bli mycket mer av det den här vintern, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons